Publisert 4. juni 2007

Striden med Russland om USAs planlagte rakettskjold i Øst-Europa blir det mest følsomme temaet under president George W. Bushs Europa-reise denne uka.

NTB

Det verbale slaget om rakettskjoldet nådde nye høyder i helga da Russlands president Vladimir Putin kunngjorde at han igjen vil rette inn sine raketter mot mål i Europa dersom USAs planer om å bygge et rakettskjold nær Russlands grenser fortsetter. Putins kommentarer blir sett på som det hardeste angrepet mot Vesten siden den kalde krigen.

President Bush møter Putin under det årlige G8-toppmøtet i Tyskland onsdag, men før møtet reiser Bush til Tsjekkia for å diskutere utplasseringen av rakettskjold i landet. Under Europareisen skal Bush også til Polen, det andre landet han ser for seg som hovedbase for det nye rakettskjoldet.

Torn i øyet
Men president Bushs reiserute blir sett på som en torn i øyet på president Putin.
– Dette er en klar beskjed som er like lett forståelig på russisk som på engelsk, sier Simon Serfaty, seniorrådgiver ved Europaprogrammet ved Senter for strategiske og internasjonale studier (CSIS) i Washington.

Ifølge Serfaty er Bushs budskap at han kommer til å gjøre som han vil, og at han ikke bryr seg nevneverdig om Putins bekymringer om utplasseringen av noen små forsvarsanlegg i Øst-Europa.

Russland reagerer kraftig på USAs planer om et rakettskjold øst i Europa.
– Hvis USAs kjernefysiske kapasitet utvides over europeisk territorium, må vi gi oss selv nye mål i Europa, sier Putin til Corriere della Sera.

Fare for våpenkappløp
Putin innrømmer at Russlands svar på rakettskjoldet betyr en fare for at våpenkappløpet i Europa settes i gang igjen. Men han sier også at Russland ikke er ansvarlig for konsekvensene fordi det er USA som har tatt initiativet.

I et intervju publisert mandag sier Putin at verken Iran eller Nord-Korea har rakettene det amerikanske rakettskjoldet skal kunne skyte ned.

– Vi blir fortalt at antirakettsystemet blir satt opp for å skyte ned noe som ikke eksisterer. Virker ikke det komisk på dere, sa en tydelig irritert Putin.

– Det hadde vært morsomt om det ikke var så trist, fortsatte han.

Putin slaktet rakettskjoldet og sa det vil bli en integrert del av USAs atomarsenal.
– Dette forandrer simpelthen hele strukturen på internasjonal sikkerhet, sa presidenten.
Hans amerikanske kollega forsøker imidlertid å tone ned ordstriden.

– Den kalde krigen er over. Vi er ikke enig med Russland hele tiden, men jeg ser like fullt på landet som en fredelig nasjon, ikke en fiendtlig, sa Bush før avreisen til Europa.

Vil bedre inntrykket
Bush skal i tillegg til Tyskland, Tsjekkia og Polen innom Italia, Albania og Bulgaria på Europa-reisen.

Under Bushs åtte dager lange rundtur vil presidenten forsøke å bedre inntrykket av USA ved å legge vekt på utenrikspolitiske saker som antas å bli mottatt positivt av europeiske allierte, skriver Financial Times.

Krigen i Irak har vært en stor påkjenning for de transatlantiske forbindelsene. Den siste uka har Bush bekjentgjort nye sanksjoner for å stanse volden i Darfur-regionen i Sudan, en dobling av USAs pengehjelp til kampen mot aids og tiltak for å bekjempe klimaforandringer.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er USAs nærmeste allierte på kontinentet, og Bush-administrasjonen håper at presidentens første møte med nyvalgte Nicolas Sarkozy vil bli starten på et like nært forhold til Frankrike.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger