Publisert 3. desember 2006

Russlands president Vladimir Putin forsøkte å få Storbritannias statsminister Tony Blair til å stoppe munnen på eksspion Aleksandr Litvinenko. Putin ble rasende da britene nektet, skriver London-avisen Sunday Times.

NTB

Den britiske utenriksministeren Margaret Beckett skal på et regjeringsmøte ha sagt at russerne mente Litvinenkos anklager om at Putin hadde forgiftet ham ikke burde sluppet ut, meldte avisen søndag. Litvinenko døde av forgiftning 23. november.

På dødsleiet skrev han et brev der han anklaget Putin-regjeringen for å ha tatt livet av ham.

– Russerne så ikke ut til å forstå forskjellen mellom at politiet holdt øye med Litvinenko og at han var fengslet, sa Beckett til sine regjeringskolleger ifølge Sunday Times.

Utpressing
Ifølge Sunday Times’ kollega og konkurrent The Observer hadde Litvinenko planer om pengeutpressing av en rekke russiske spioner og forretningsfolk. Han skal ha håpet å tjene titusenvis av pund – hundretusenvis av kroner – på denne utpressingen.

En framtredende russisk akademiker, Julja Svetlitsjnaja, sier til avisen at Litvinenko satt på en mengde dokumenter fra FSB, den russiske etterretningstjenesten som er sovjetiske KGBs etterfølger. Disse dokumentene ville han bruke til utpressing, hevder hun.

Den britiske kontraspionasjen MI5 skal ifølge avisen Sunday Mirror ha anholdt en mann som kan ha avgjørende informasjon om hvordan Litvinenko ble forgiftet. Litvinenko ble syk og døde etter å ha fått i seg en stor dose av polonium 210.

«Livsviktig»
Ifølge The Observer er det føderale amerikanske politiet FBI nå også trukket inn i etterforskningen av Litvinenko-saken. FBI har avhørt Jurij Sjvets, en tidligere KGB-agent som nå bor i USA og som sier han har «livsviktig informasjon» om affæren.

Etterforskere fra den britiske kriminalpolitisentralen Scotland Yard reiste til Washington for å delta i disse avhørene, skrev avisen søndag. En forretningspartner av Sjvets sier til The Observer at eksagenten snakket mye om Kremls forhold til oljegiganten Yukos.

Yukos tilhørte i sin tid rikmannen Mikhail Khodorkovskij, som soner en straff på sju år for skattesvik i et fengsel i Russland.

Aleksandr Litvinenko skal i høst ha vært i Israel for å levere en tidligere Yukos-nestsjef papirer om den russiske statens overtakelse av selskapet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger