Publisert 23. desember 2006

Russlands president Vladimir Putin lover «pålitelige gassleveranser» til nabolandet Ukraina, under sitt første i den tidligere sovjetrepublikken på to år.

NTB

Forholdet mellom nabolandene Russland og Ukraina var på frysepunktet etter at provestlige Viktor Jusjtsjenko tok over som ukrainsk president i 2005, etter massive protester mot valgfusk som først ga Moskva-vennlige Viktor Janukovitsj valgseieren.

Forholdet ble ikke bedre etter at Russland for snart et år siden kuttet gassleveransene til Ukraina.
Men både Putin og Jusjtsjenko ønsker nå å signalisere at de har lagt gamle krangler bak seg, og er innstilt på et mer forsonlig naboforhold.

– Broderfolk
– Vi er klar til å samarbeide med Ukraina på grunnlag av markedsprinsipper, og om nødvendig vil vi se på muligheten for økte gassleveranser, sa Putin på en felles pressekonferanse etter møtet med sin ukrainske kollega. Putin omtalte flere ganger de to landene som «broderfolk».
Gassleveransene fra russiske Gazprom ble naturlig nok et tema, etter den kortvarige gasskrigen mellom Russland og Ukraina for et snaut år siden.

Stabile og forutsigelige gassleveranser til Ukraina har også betydning for resten av Europa, i og med at gassrørledningene fra Russland går gjennom den tidligere sovjetrepublikken.

Ukraina har sikret seg en avtale om russiske gassleveranser i 2007 til en pris som ligger under den europeiske markedsprisen. Men president Jusjtsjenko har stilt seg kritisk til deler av avtalen, blant annet manglende åpenhet om prisfastsettelsen. Dette spørsmålet ble ikke løst i samtalene med Putin.

Russisk marinebase
De to hadde også satt opp en felles plan for saker de ville prioritere å få løst de neste to årene, sa Jusjtsjenko til journalister etter møtet.

Blant dem var den gamle striden om den russiske marinebasen på den ukrainske Krim-halvøya i Svartehavet. Det ble ingen avklaring i dette spørsmålet.

Presidentene skulle også undertegne avtaler om grensekontroll og reiser mellom de to landene, samt en avtale om kultursamarbeid.

Rivaler og allierte
Putin møtte senere fredag Jusjtsjenkos gamle motstander Viktor Janukovitsj, som ble statsminister i Ukraina etter valgene tidligere i år. Det var på forhånd ventet at dette møtet ville bli hjerteligere enn møtet med presidenten.

Putin ga åpen støtte til Janukovitsj under den såkalte oransjerevolusjonen i julehelga 2004, da masseprotester mot valgfusk førte til at Janukovitsj måtte gi fra seg presidentmakten til Jusjtsjenko.

Men koalisjonen fra oransjerevolusjonen har sprukket, og fikk ikke tilstrekkelig oppslutning ved valgene tidligere i år. Janukovitsj tok dermed over som statsminister, i et kjølig samboerskap med sin gamle rival, president Jusjtsjenko.

Russland dobler prisen på gass til Georgia

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger