Publisert 9. januar 2006

Putin sa på fredag at Russland vil starte bygging av oljerørledning fra Øst-Sibir til Stillehavet allerede i løpet av sommeren. Dette betyr at den russiske regjeringen prioriterer Kina og Japan foran USA, samt at rørledning til Barentshavet må vente.

Alex Krohl, Murmansk

Kapasiteten av prosjektet er estimert til 80 millioner tonn årlig, eller ca 1.6 millioner fat per dag.

Det var under et besøk til de fjerne russsiske områdene i Yakutia at den russiske presidenten sa at de siste forberedelser av prosjektet vil bli fullført i løpet av April.

Putin sa ifølge lokale medier at første byggetrinn av oljerørledningen vil gå til byen Skovorodino i Øst-Sibir.

I møte med lokale myndigheter og føderale ministre understreket Putin at rørlednings-prosjektet bare kan forsvares økonomisk ved at oljereservene i Øst-Sibir inkludert oljefeltene i Yakutia blir utnyttet.

Diversifiserer
Putins besøk og uttalelser i Øst-Sibir blir sett i sammenheng med Russlands strategi for å diversifisere oljeeksporten.

Russland har hånd om hovedmengden av de enorme energiressursene i den tidligere Sovjet-unionen, og det meste blir eksportert via oljerørledninger til Europa og via havner i Baltikum.

I dag går det meste av Russlands eksport av olje til Europa, mens ubetydelige mengder går til markedene i Asia. Kina og Japan mottar henholdsvis 8,8% og 1% av Russlands samlede oljeeskport, mens ingen av de asiatiske landene mottar gass fra Russland.

Asia foran USA og Barentshavet
Byggingen av oljerørledningen til Stillehavet vil medføre store endringer i situasjonen for de asiatiske markedene. Kapasiteten av prosjektet er estimert til 80 millioner tonn årlig, eller ca 1.6 millioner fat per dag.

«The East is paramount for Russia. Siberia and the Far East are the most promising regions we have. Asia is making huge strides and we should get involved and take our rightful place», – said Putin after his visit to Japan in November last year.

Dette betyr at den russiske regjeringen nå har valgt å prioritere de asiatiske markedene med Kina og Japan i spissen foran USA, og at rørledning til Barentshavet må vente.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger