Publisert 10. desember 2007

Russlands president Vladimir Putin vil ha visestatsminister Dmitrij Medvedev som sin etterfølger., NTB

Dmitrij Medvedev. (Foto:
Wikipedia)

Putins parti Det forente Russland og tre andre partier går nå sammen om Medvedev som sin kandidat ved presidentvalget 2. mars neste år, og ifølge russiske medier gir Putin sin fulle støtte til Medvedev.

– Jeg har fulgt ham svært tett i mer enn 17 år, og jeg støtter dette forslaget fullt og helt, sa Putin etter et møte med Det forente Russlands leder Boris Gryzlov og andre partiledere mandag.

Putin kom med sin overraskende støtteerklæring på den statlige TV-kanalen Kanal 1, og Medvedev kan være sikker på å ga av med seieren så lenge han har Putins støtte. Det er ventet at Medvedev vil bli offisielt nominert som Det forente Russlands presidentkandidat på et partimøte den 17. desember.

Liberal teknokrat
42 år gamle Medvedev er advokat av yrke, og han regnes som en liberal teknokrat som er positivt innstilt til næringslivet. Han er også kjent som en dyktig administrator, men først og fremst er han kjent for å være hundre prosent lojal overfor Putin.

Han er født og oppvokst i Leningrad (nåværende St. Petersburg), som også er hjembyen til president Putin. Han har arbeidet i Putins stab siden tidlig på 1990-tallet, og i 2000 var han Putins kampanjeleder foran presidentvalget.

Han har også vært leder for Putins stab i Kreml og sitter i dag som styreleder i gassgiganten Gazprom, som han har vært med på å gjøre til en av Russlands ledende bedrifter med nærmest monopol på eksport av olje og gass.

Fremtredende kommentatorer mener Medvedev fortsatt vil opptre lojalt overfor Putin. En analytiker peker på at Putin trolig har valgt Medvedev for å berolige de vestlige land og understreke at Russland ikke ønsker konfrontasjon.

Sprikende kommentarer
De fleste observatørene hadde innstilt seg på at Putin ikke ville kunngjøre hvem som skulle bli hans kandidat før neste mandag. Kunngjøringen kom også helt på slutten av en nyhetssending, trolig bare sekunder etter at avgjørelsen var tatt.

Vladimir Pribylovskij fra tankesmia Panorama fremholder at Medvedev er det perfekte valg for Putin fordi han opptrer lojalt og ikke representerer noen trussel mot den avtroppende statssjefen.

– Medvedev garanterer status quo for Putin, mener Pribylovskij, som får støtte fra kollega Jurij Korgunjuk i Indem Foundation.

– Medvedev er ikke i stand til å skape seg sin egen klan og vil alltid være avhengig av Putin, sier Korgunjuk i en kommentar.

Men ikke alle deler den betraktningen.

– Putin kan ennå komme med en rival som stiller opp mot Medvedev. Og den kampen vil Medvedev tape. Men dette er ikke den siste overraskelsen vi får i denne valgkampen, sier Aleksej Sidorenko i Carnegie-senteret i Moskva.

Fakta om Dmitrij Medvedev
* Født 14. september 1965 i St. Petersburg.

* Utdannet jurist fra Universitetet i St. Petersburg i 1987.

* Var fra 1991 til 1996 med i bystyrets ekspertpanel for utenrikssaker, samtidig som han foreleste i juss ved universitetet.

* I 1999 fulgte han Putin til Moskva og ble regjeringens stabssjef.

* Ledet Putins presidentvalgkampanje i 2000. Ble deretter regjeringens visestabssjef. Kombinerte dette med stillingen som styreleder for Gazprom og flere andre verv i statseide selskaper.

* Forfremmet til Putins stabssjef i 2003.

* Ble i 2005 visestatsminister og fikk ansvaret for å kanalisere olje- gassinntekter til helsesektoren, sosial boligbygging, jordbruk og kultur.

* Regnes til den liberale fløyen i kretsen rundt Putin. Har ikke kommet med politiske utspill utenfor sitt ansvarsområde.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger