Publisert 24. november 2006

Norske olje- og gasselskaper er velkommen i Russland, men ikke på eiersiden. Det var president Putins budskap til statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

NTB

Energi var et hovedtema i den vel 30 minutter lange samtalen mellom Stoltenberg og Putin i Helsingfors fredag ettermiddag.
– Putin var veldig tydelig på at norske selskaper har mye å bidra med, både til havs og på land, sa Stoltenberg til norske medier etter møtet.

Stoltenberg tok opp Stockman-feltet i samtalen, og sa at norske selskaper er ledende i verden når det gjelder å utvikle olje- og gassfelt som Stockman.

Putin gjentok i møtet at beslutningen om å utstenge Statoil og Hydro på eiersiden i Stockman, ble tatt av Gazprom.
– Vi må bare ta til etterretning at det ikke ble noe eierskap for norske selskaper, sa Stoltenberg.

Delelinjen
Forhandlingene med Russland om delelinjen i Barentshavet var et annet tema i samtalen. Både Stoltenberg og Putin la vekt på at det nå er en positiv utvikling i de over 30 år lange forhandlingene.
– Det er viktig at det på høyeste hold i Moskva er et ønske om å få til enighet. Men vi er ikke i mål, og det er for tidlig å si når det kan bli en avtale, sa Stoltenberg.

Det skal avholdes et nytt forhandlingsmøte om delelinjen i desember.

Laksestrid
Laksestriden mellom Norge og Russland ble ikke tatt opp det bilaterale møtet med president Putin.
– Det er et alvorlig problem at norsk fisk ikke har uhindret adgang til Russland, sa Stoltenberg.
Likevel ble ikke de russiske importrestriksjonene på norsk laks nevnt i samtalen med Putin.

Stoltenberg kom imidlertid innom det da han i et felles ministermøte med EU, Russland og Island omtalte et framtidig russisk medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Et russisk WTO-medlemskap vil løse disse problemene, for da vil vi få klare, felles regler for eksport av norsk laks, sa Stoltenberg etter møtet.

Han sa at det er tett dialog mellom Norge og Russland i laksesaken, men ga ikke inntrykk av at det ligger an til noen snarlig løsning.
– Om nødvendig er dette et tema jeg vil følge opp når jeg treffer Putin neste år, sa Stoltenberg. Putin inviterte fredag Stoltenberg til Moskva neste år, og Stoltenberg takket ja.

Nordlig dimensjon
Anledningen for Stoltenbergs besøk i Helsingfors var et ministermøte om EUs nordlige dimensjon. Dette samarbeidet mellom EU, Russland, Norge og Island har nå fått et politisk rammeverk.

– Det er blitt mer konkret og mer ambisiøst, sa statsminister Stoltenberg.

Målet er å øke samarbeidet om blant annet miljø- og helseprosjekter. Stoltenberg sa at Norge vil bidra med 10 millioner kroner til et program for håndtering av atomavfall, og ytterligere 2 millioner kroner til andre prosjekter.

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso sa at man i Helsingfors innledet en «ny æra» i samarbeidet om EUs nordlige dimensjon.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger