«Qen» fjernes

Publisert 30. mai 2014

– Arbeidet med klargjøring for fjerning starter i første del av juni, sier pressekontakt Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips.

,ConocoPhillips vil fjerne topsidemodulene på Ekofisk 2/4 Q, for mange kjent som «Qen.» Boligmodulen ble installert i mars 1972. Olje- og energidepartementet godkjente 21. november 2011 utsettelse av fjerning av «Qen» til 31. desember 2020, mens Oljedirektoratet godkjente at boligmodulen kunne brukes til 28. januar 2014.

ConocoPhillips sendte søknad om samtykke til fjerning og disponering av topsidemoduler for Ekofisk 2/4 Q til Petroleumstilsynet 28. mars 2014, mens en tilsvarende søknad ble sendt Oljedirektoratet 11. april 2014.

– Vi har fått samtykke av Ptil til fjerning av boligmodulene på 2/4 Q, sier pressekontakt Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips til Petro Media News.

– Arbeidet med klargjøring for fjerning starter i første del av juni, og det er i dag ikke noe som tyder på at tidsplanen ikke skal kunne følges. Det er «Thialf» som skal gjøre løftene, sier han, men vil ikke kommentere kostnadene.

Målene er:
* 2. kvartal 2014: Mobilisering for «make safe» og «hook-down.»
* 3. kvartal 2014: Mobilisere tungløftefartøyet «Thialf» for løfting og transport av de to modulene til land.
* 4. kvartal 2015: Onshore avfallshåndtering ferdig.

Slutt i mars
Drift av Ekofisk 2/4 Q som en boligrigg endte mars 2014. «Qens» overnattingsfunksjon har blitt overført til den nye overnattings- og feltsenterplattformen Ekofisk 2/4 L.

Heerema Marine Contractors (HMC) vil bruke det halvt nedsenkbare tungløftefartøyet (SSCV) «Thialf» for løfteoperasjoner og potensielt for transport til land. Transport kan også bli gjort med lekter som taues til land.

Modulene vil bli løftet på dekk på fartøyet eller lekteren med «Thialfs» kraner, og umiddelbart festet. Lossing i Vats vil enten gjøres med «Thialfs» kraner eller av selvgående modulære transportører (SPMT), dersom det transporteres på lekter.

AF Miljøbase Vats på Raunes i Vindafjord kommune skal motta modulene for videre avfallshåndtering. «Qens» topsidemoduler vil håndteres som avfall, gjenbrukt eller gjenvinnes så langt som mulig.

Fremtidige planer
Jacket, bro fra 2/4 Q til 2/4 C og bro fra 2/4 Q til 2/4 FTP ventes fjernet innen 2020.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger