Publisert 4. februar 2000

Riggutvalgsrapporten er overlevert. Statoil støtter anbefalingene, arbeidstakerne vil jobbe aktivt i mot dem.

Omtrent siden dag én har det vært bråk rundt ekspertgruppen som skulle identifisere hindre for å få bedre riggtilgjengelighet på sokkelen. I utgangspunktet har det vært fagforeningene som har bråket, deriblant Safe som ikke fikk plass i utvalget. Arbeidstakernes eneste representant, Industri Energis nestleder Frode Alfheim (representerte LO) trakk seg fra utvalget før rapporten ble underskrevet.

Kan spare milliarder
årsaken var blant annet at arbeidstidsordningen 2-4 skulle bli foreslått endret.

I rapporten som foreligger i dag, er dette en konkret anbefaling, blant annet fordi man i dag kan forvente å spare omkring én milliard kroner i året, og nærmere to milliarder regnet fra 2015.

– En endring av rotasjonsordningen offshore fra 2-4 til 2-3 vil ha betydelig effekt både på kostnadene for bore- og brønnoperasjoner og behov for rekruttering av personell, heter det i rapporten.

– Ved å endre rotasjonsordningen offshore fra 2-4 til 2-3 vil offshorearbeidere arbeide 168 timer fordelt på fem uker som gir en arbeidsuke på 33,6 timer. Dette vil være likt antall arbeidstimer som landbasert industri har med helkontinuerlig drift, heter det videre.

– Ekspertgruppen har tallmateriale som viser at norsk arbeidstidsordning utgjør 63 prosent av forskjellen i personellkostnader for operasjon av en innretning i Storbritannia sammenlignet med Norge, og dette er videre kvantifisert til om lag 32.000 amerikanske dollar per dag. Dette er ba- sert på 2-2 rotasjon i Storbritannia og 2-4 rotasjon i Norge. En endring i rotasjonsordningen fra 2-4 til 2-3 vil antas å halvere denne forskjellen til 16 000 amerikanske dollar per dag og representerer en direkte besparelse per dag per rigg. På årsbasis vil dette utgjøre om lag 35 millioner kroner per rigg eller noe over 1 milliard kroner med dagens riggflåte. Med et antall rigger tilsvarende de vi kan forvente i 2015 utgjør besparelsen nærmere 2 mrd. pr år.

Roy Erling Furre i arbeidstakerforeningen Safe er ikke særlig imponert over rapporten han fikk tildelt. I går kritiserte han prosessen og det forventede innholdet.

– Jeg sitter med rapporten i hånden nå, og det er så langt jeg kan se nå ingen lyspunkt i det hele tatt. Det var som vi ventet og som vi fryktet, sier han til Petro Media News.

– De går til angrep både på arbeidstidsordninger og på HMS-messige forhold som er svært bekymringsverdig. Blant annet anbefales en 2-3-ordning i stedet for en 2-4-ordning, sier han videre.

Rapporten har en høringsfrist frem til første november. Safe sier at de fremover nå kommer til å gå aktivt inn for å motarbeide forslagene utvalget har kommet med.

– Nå vil vi gå i samtaler med Industri Energi for å se om vi kan gå sammen og jobbe imot anbefalingene, sier han.

Statoil støtter rapporten
Statoil på sin side, sier at de støtter hovedkonklusjonene i rapporten, men understreker at de ikke selv vil rokke ved fremforhandlede avtaler i arbeidslivet.

– I Statoil har vi fokus på tiltak for kostnadseffektivisering og tilpasning på norsk sokkel for å øke utvinningen. Vi støtter derfor hovedanbefalingene i denne rapporten, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby til Petro Media News.

Han sier at når det gjelder arbeidstidsordningene som i rapporten er anbefalt gjennomgått, støtter Statoil selve gjennomgangen av dette.

– Vi vil ikke rokke ved de fremforhandlede avtalene, men støtter en gjennomgang, sier Skauby videre.

Nå begynner arbeidet
Olje- og energiminister Ola Borten Moe sier at også han er opptatt av temaene rapporten har tatt for seg.

– Jeg er opptatt av kostnadsnivået på norsk sokkel. Tilgang til rigg og kostnadene forbundet med rigg er avgjørende for den aktiviteten som gjøres på sokkelen. Vi ønsker at lønnsomme prosjekter skal iverksettes til det beste for Norge, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Oljeministeren sier at gjennomgangen av rapporten nå skal starte.

– Nå begynner arbeidet med å se på tiltakene som ekspertgruppen har foreslått. Rapporten vil bli sendt på en offentlig høring for å kunne få det mest omfattende grunnlaget for dette arbeidet, sier Olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger