Publisert 15. september 2008

Bellona og Natur og Ungdom reagerer sterkt på at Statens forurensningstilsyn (SFT) gir StatoilHydro tillatelse til prøveboring på Nucula-prospektet i Barentshavet.,NTB

Bellona-leder Frederic Hauge mener at SFT åpner for boring før klagefristen er utløpt. Han betegner dette som dypt udemokratisk og vil at miljøvernminister Erik Solheim (SV) skal stanse StatoilHydros planer inntil klagen er behandlet.

Det såkalte Nucula-prospektet ligger 46 kilometer fra Finnmarkskysten. Tillatelsen fra SFT gjelder boring av en avgrensingsbrønn som vil bidra til å kartlegge mer nøyaktig hva som ligger under havbunnen. SFT mener miljøkonsekvensene blir små.

Den aktuelle brønnen ligger åtte kilometer vest for Nucula-1, som ble boret vinteren 2006/2007.

Strenge vilkår
SFT understreker at tillatelsen er gitt på strenge vilkår og at utslippene til luft og hav uansett skal være så lave som teknologisk mulig, gjerne under grenseverdiene som ligger i tillatelsen.
Boringen skal foregå på 300 meters dyp med den halvt nedsenkbare boreriggen Polar Pioneer.
Denne riggen er spesialbygd for operasjoner på dypt vann og i arktiske strøk. Forventet borestart er begynnelsen av oktober, og tillatelsen gjelder for 37 dager.

Forurensingstilsynet sier at utslippene av kjemikalier er i gul og grønn kategori, hvilket betyr at de etter SFTs oppfatning har ingen eller svært liten miljøeffekt.

Galskap
Natur og Ungdom er «sjokkert» over tillatelsen og beklager sterkt at «SFT ikke viser større ansvar».

– Dersom det skjer et utslipp fra Nucula, vil oljen kunne nå land i løpet av 34 timer. Oljevernberedskapen er svært mangelfull i Finnmark, noe også SFT har påpekt. Prøveboring på Nucula er å sette på spill millioner av sjøfugl. Natur og Ungdom krever at tillatelsen trekkes tilbake, sier fagmedarbeider Kari Elisabeth Kaski.

Bellona viser til at klagefristen er 6. oktober, omtrent samtidig med borestart.

– StatoilHydro må lære seg å søke i god tid, slik at søknaden kan behandles på vanlig demokratisk måte. Nå kan vi risikere at boringen er i gang før klagen er avgjort. Ved å søke så sent setter StatoilHydro miljøvernministeren under grovt og utilbørlig press, sier Hauge.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger