Publisert 4. januar 2006

Eldre skiftarbeidere som jobber ett morgen-, ett kvelds- og ett nattskift og deretter har to fridager, er mindre søvnige, presterer bedre og har bedre søvnkvalitet.

Petromagasinet.no

De får også arbeidsliv og familieliv til å gå bedre sammen.

Ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) er det en studie som det finske arbeidsmiljø-instituttet har utført ved Finnairs flyservice som viser dette. Studien er publisert i International Journal of Psychophysiology.

Vil at eldre skal jobbe lenger
Forskningen er en del av et EU-prosjekt der målet er å fremme eldre arbeidstakeres muligheter til å fortsette i arbeidslivet. Tidligere forskning fra det finske instituttet har vist at stigende alder fører til at man trenger lenger tilpasningstid ved flere påfølgende nattskift og at man får større problemer med søvnløshet etter nattskift.

Nytt skiftsystem
273 Finnair-ansatte deltok i studien. De ble delt i en testgruppe og en kontrollgruppe som ble undersøkt før og etter at skiftsystemene hadde pågått i et halvt år. Testgruppen jobbet ett morgen-, ett kvelds- og ett nattskift og hadde deretter to fridager. Kvelds- og nattskift var delvis overlappende, noe som ga mer nattarbeid, men også mer effektiv arbeidstid. Kontrollgruppen jobbet etter gammelt skjema; tre kvelds-, morgen- eller nattskift på rad og deretter to fridager.

Mange fordeler med nytt system
Personene i testgruppen rapporterte om økt våkenhet både på nattskift og på fridager til tross for at mengden nattarbeid økte. De sov lenger og søvnkvaliteten ble bedre og den opplevde arbeidstilfredsheten på nattskift ble bedre. Det ble også lettere å få familie og sosialliv til å gå sammen med arbeidet, og egenopplevd helse og tilfredshet ble bedre. Forbedringene var generelt større hos eldre arbeidstakere (over 45 år).

Finske bedrifter tar i bruk nye skiftordninger
Finnair har nå gått over til den nye skiftordningen. Det finske arbeidsmiljøinstituttet har tidligere vist at jobbtilfredshet til eldre fabrikkarbeidstakere blir bedre med et raskt skiftsystem med klokka (to morgen- , to kvelds- og to nattskift og 4 fridager). I dag har dette systemet spredt seg til metallindustri, energiproduksjon, kjemisk industri og papirindustri i Finland.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger