Publisert 4. februar 2000

Over nyttår starter Statoil pumpene på sitt subsea-anlegg for injeksjon av rått sjøvann på Tyrihans-feltet, Norges første i sitt slag. Det bidrar til en økt oljeutvinning på 10 prosent, eller 1,5 milliarder kroner med dagens oljepris.

TVILLINGER: To slike pumper med en kapasitet
på 2,5 mw hver er installert på Tyrihans, for å
pumpe sjøvann. (Foto: AKER SOLUTIONS)

10 prosent økt utvinning tilsvarer 3 millioner Sm3 olje, som igjen tilsvarer 18,87 millioner fat olje. Med en oljepris på 80 dollar, betyr det at tiltaket er verdt 1,5 milliarder dollar, eller over 8,7 milliarder kroner med dagens dollarkurs, i økt oljesalg.

Ubehandlet sjøvann, rett ned i reservoaret
Ved vanlig vanninjeksjon vil renset vann bli pumpet fra en plattform og ned i reservoaret. Dette ville ikke lønne seg på Tyrihans da prosjektet ble sanksjonert, og dermed kom man opp med en løsning hvor man tar ubehandlet sjøvann og injiserer rett ned i reservoaret. Det er første gang dette skjer på norsk sokkel, og prosjektet har blitt døpt Tyrihans Subsea Raw Seawater Injection (SRSWI).

– En forutsetning for å gjøre dette er reservoaret. Tyrihans-reservoaret er på en måte delt i to med gass- og olje-soner i Tyrihans Nord og Sør. I midten har vi det vi kaller sadelpunktet, og det er der vi injiserer vannet. Ved å injisere vannet der får vi ekstra trykkstøtte. Vi får også stabilisert oljesonen og skyver gassgjennomslaget tilbake, forteller overingeniør Nils Petter Time i Statoil til Oilinfo.

Trykkstøtte vil si at vannet er med på å presse oljen og gass mot brønnene, mens gassgjennomslag er fenomenet som oppstår når gass blander seg inn i olje.

– På slike prosjekter vil man gjerne måtte behandle sjøvannet for ikke å få et problem med avleiringer i produksjonsbrønnen, men siden vi tar det rett ned i brønnen uten noen behandling er det viktigste at vannet ikke kommer inn i oljesonen. Sjøvannet skal bare skyve videre på det vannet som allerede er i reservoaret, og skal ikke finne veien bort til oljen vi produserer. Det er en forutsetning for at dette går an, sier Time.

– Reservoarekspertene våre er klare på at det ikke er noen utfordring hvis en har sjøpartikler og lignende som pumpes ned i brønnen, legger han til.

Ett felt, et vell av leverandører
Tyrihans-feltet er bygget ut som en subsea-utbygging knyttet til Kristin-feltet, og bunnramme med utstyr er levert av FMC Technologies. Pumpene og utstyret for vanninjeksjon er dog levert av Aker Solutions, men dette sitter i en bunnramme fra FMC Technologies. Utstyret ble installert allerede i 2009, og pumpene har sittet på havbunnen og ventet på en brønn siden det. Brønnen skal bores nå i desember med «Transocean Arctic».

På TEST: Nils Petter Time under integrasjonstest
av systemet i Horten. I bakgrunnen blir
pumpemodul installert i brønnrammen.
(Foto: STATOIL)

– En av utfordringene i prosjektet har vært at Aker Solutions’ utstyr skal passe inn i FMC Technologies’ ramme, mens kontrollsystemet på plattformen er laget av Kongsberg Maritime. Dermed har vi tre-fire forskjellige parter med sine egne kontrollsystemer som skal snakke sammen. Det har tatt tid, men det har gått fint, forteller Time.

Time sier at det er få problemer med groe på Tyrihans, som ligger på 270 meters havdyp. Pumpene er også veldig robuste, og skal stå for en støyt.

– Pumpesystemet består av verdens kraftigste vanninjeksjonspumper, to stykker på 2,5 megawatt hver. Innsuget på hver pumpe er et to meter langt perforert rør med flere tusen hull på syv millimeter. Det er ganske grovkornet, og alt som kommer fra havet og passer inn i disse hullene går rett inn. Pumpene kan yte opp rundt 300 bar, mens forventet injeksjonstrykk ligger rundt 200 bar. Pumpene er dimensjonert for å kunne sprekke opp reservoaret igjen etter en periode med innestengning, sier Time.

Boringen av brønnen som mangler begynner i november, og skal være ferdig før nyttår. Hvis alt går etter planen, betyr det at sjøvannsinjeksjonen vil begynne i januar 2011.

– Dette er jo et veldig interessant prosjekt. Man slipper lange rørledninger og man slipper pumper topside. Har man et felt som Tyrihans, er det rett og slett gullende god business, sier Time.

Hele Tyrihans-utbyggingen har kostet 15 milliarder kroner, men Statoil ønsker ikke å gå ut med tall på prisen på selve sjøvannsinjeksjonsprosjektet eller andre enkeltkomponenter i prosjektet. Selskapet har ingen konkrete planer om å bruke injeksjon av ubehandlet sjøvann på andre felt, men teknologien som har blitt utviklet i forbindelse med prosjektet vil være tilgjengelig for selskapets fremtidige prosjekter både i Norge og internasjonalt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger