Publisert 4. februar 2000

Olje- og energiminister Ola Borten Moe reagerer på at Framtiden i våre hender har kåret ham til etikkversting.

Framtiden i våre hender har i sin årlige kåring utnevnt Ola Borten Moe til etikkverstingen i 2011, blant annet begrunnet med sitatet: «Det er ikke aktuelt for meg å avlyse norsk verdiskapning i solidaritet med resten av verden».

Kåret til versting av venner
Borten Moe deler førsteplassen på etikkversting-listen med Statoil, og han synes lite om førsteplassen. Dette ga han tydelig uttrykk for under Enova-konferansen forrige uke.

– Jeg ble kåret til etikkversting av en av mine venner blant miljøorganisasjonene. I vår egen debatt holder det altså ikke med saklig debatt innenfor rammene av politisk debatt og ordskifte, det gjøres også forsøk på å definere folk ut av debatten. Man angripes på etisk og moralsk grunnlag. Jeg skal på ingen måte påstå at jeg har bedre etikk og moral enn noen andre i denne salen. Samtidig vil jeg forbeholde meg retten til å diskutere politikk og samfunnsutvikling på et saklig grunnlag, og ikke med denne typen karakterdrap, sa Borten Moe i sitt innlegg under konferansen.

Uløselig knyttet til energi
Olje- og energiministeren la videre vekt på å holde flere tanker i hodet samtidig.

– Det er litt rart dette motsetningsforholdet som er skapt i norsk debatt, mellom det fossile og det fornybare. Det er nærmest sånn at man ikke kan være for det ene, uten å være mot det andre. Spesielt i Norge vil jeg hevde at dette er rart, fordi vår historie og vårt samfunn er uløselig knyttet til energi og naturressurser, fornybare og ikke-fornybare. Det er mye av det vi er, og vi har rike tradisjoner og mye å være stolt av på nær sagt alle områder. Vi bruker derfor mye tid og store ressurser på å fortelle andre land hvordan vi håndterer våre naturressurser og oppfordre dem til å gjøre det på samme måte. Til beste for deres befolkning, og deres samfunnsutvikling.

Stor etisk utfordring
Videre pekte Borten Moe på at verden trenger mer energi.

– Er verden så svart/hvitt som man kan få inntrykk av? Nei. I alle fall ikke i mitt hode. Og hvorfor ikke? Verden trenger mer energi, og ikke bare det, den trenger mye mer energi i årene som kommer. Det er i dag 1,7 milliarder mennesker uten strøm. Det er over en milliard mennesker globalt uten tilgang til nok mat. Det er etter min mening ikke bare en av vår tids største, men den største etiske og moralske utfordringen. Men her hjemme er det et eller annet med at det ikke er helt stuerent å være for vår viktigste næring. Måten å forvalte ressursene på, det faktum at vi lykkes globalt, produserer renest og mest effektivt i verden, og bidrar til en betydelig produksjon av en vare verdens befolkning og verdensøkonomien er helt avhengig av, er av en eller annen grunn ensbetydende med å ødelegge natur og miljø, sa han.

Utfordringer med klimagass
Borten Moe understreket at klimagassutslippene er en av utfordringene man står ovenfor.

– En viktig grunn til at energiforbruket øker, er at verdens befolkning øker, og at mange løftes ut av fattigdom. Det er en nær sammenheng mellom energibruk og velstandsutvikling. Det kjenner vi også fra vår egen historie, vårt eget samfunn. Det mener jeg er bra. Det mener jeg det er umulig å være mot. Det mener jeg er riktig. Rett og slett fordi det gir flere mennesker tilgang til et rikt liv, og mulighetene til utvikling som oss som sitter i denne salen har. Men det er også en nær sammenheng mellom energiforbruk og klimagassutslipp. Vi står dermed ovenfor to utfordringer som må løses parallelt. Fattigdoms- og dermed energiutfordringen, og klimautfordringen, sa han.

Begrunnelsen for Framtiden i våre henders kåring kan leses her: Derfor ble de årets etikkverstinger

Olje- og energiminister Ola Borten Moes innlegg under Enova-konferansen finnes her: Det grønne gullet

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger