Publisert 4. februar 2000

Olje og energidepartementet reagerer på påstandene til forsker Helge Ryggvik, som mener oljen vil ta slutt om 8,8 år. – Bidrar tåkelegging, sier statssekretær Robin Kåss.

REAGERER: Statssekretær Robin Kåss.

Påstandene til forskeren kom fram i Dagbladet i går, og både OLF og departementet sår nå tvil om påstandene til forskeren.

Ifølge en pressemelding fra departementet består regnemåten Dagbladet presenterer i å dividere gjenværende reserver med dagens produksjon.

Feil bilde
– Dette gir ikke et korrekt bilde av reduksjonen i oljeproduksjonen. I 1996 tilsa denne regnemåten at oljeproduksjonen skulle vare til år 2004 og i 2000 tilsa den at produksjonen skulle ta slutt i år, skriver departementet.

Ifølge departementet er problemet med Ryggviks uttalelser at han går ut fra at det ikke vil oppdages mer olje fremover.

Ikke fornybar
Statssekretær Kåss legger vekt på at petroleumsressursene kommer til å ta slutt en gang, bare ikke så fort som Ryggvik påstår.

– Petroleum er en ikke-fornybar ressurs, og vi forbereder oss på at produksjonen vil avta i fremtiden. Vi skal fortsatt ha trygge arbeidsplasser og en god velferdsstat etter at oljen og gassen tar slutt. I mellomtiden skal vi forvalte ressursene på en best mulig måte. Det er derfor Regjeringen legger vekt på en petroleumspolitikk slik at vi får mest mulig ut av hvert felt, og en økonomisk politikk som setter til side en tilstrekkelig andel av våre inntekter i form av Statens pensjonsfond – Utland, sier statssekretæren.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger