Publisert 12. mai 2006

Regjeringen bruker ikke mer oljepenger i revidert nasjonalbudsjett. Anslaget for skatte- og avgiftsinntektene øker med 2,5 milliarder kroner, mens utbytteinntekter og øvrige inntekter øker med 1,8 milliarder kroner.

NTB

Dermed kan utgiftsendringene gjennomføres innenfor det som kalles uendret strukturelt, oljekorrigert budsjettunderskudd.

Økt sykefravær koster staten 2,3 milliarder kroner mer enn regjeringen regnet med da den gjorde opp statsbudsjettet for 2006.

Det anslås at det folketrygdfinansierte sykefraværet vil øke med 8 prosent fra 2005 til 2006, mens det i det opprinnelige budsjettet ble lagt til grunn nullvekst. Andre deler av utgiftene blir imidlertid mindre enn beregnet slik at det blir foreslått å bevilge 1,5 milliarder kroner mer for å dekke opp folketrygdens utgifter.

Mer til barnehager
Regjeringen øker bevilgningene til barnehagene med 700 millioner kroner for å opprette 4.600 plasser mer enn det som ble lagt til grunn i regjeringens opprinnelige budsjett.
Ellers vil regjeringen øke riksveibevilgningene med 175 millioner kroner. I tillegg kommer 108 millioner kroner til utbedring av skadene etter uværet på Vestlandet og Trøndelag.

Egenandelen for fysioterapi forsvinner (137 millioner). Det settes av 67,5 millioner for å fjerne soningskøene, 65 millioner skal gå til arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede, og helseforetakene får 100 millioner, 60 millioner til Helse Vest og 40 millioner til Helse Midt-Norge.

Ellers går regjeringen inn for å bruke 50 millioner til utvikling og bruk av digitale læremidler i den videregående skolen, 50 millioner skal brukes til bredbåndutvikling og 50 millioner kroner skal gå til ulike miljøformål.

Regjeringen foreslår også noen mindre endringer i skatte- og avgiftssystemet.

Hovedtrekkene
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier at revideringen av statsbudsjettet legger vekt på at den positive utviklingen i norsk økonomi skal fortsette.

Den reelle underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter anslås til 2,25 prosent fra 2005 til 2006. Dette er en oppjustering med tre firedels prosentpoeng sammenlignet med regjeringens tilleggsforslag til statsbudsjett.

Det oljekorrigerte budsjettunderskuddet anslås til 68,8 milliarder kroner mot 70,8 milliarder i tilleggsforslaget. Oljeinntektene anslås å øke med 21 milliarder kroner mer enn forutsatt. Det legges til grunn at oljeprisen i år blir 420 dollar fatet.

Markedsverdien av kapitalen i Statens pensjonsfond-Utland anslås til vel 1.700 milliarder kroner ved utgangen av 2006. Ved utgangen av 2005 utgjorde denne kapitalen 1.390 milliarder kroner.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger