Publisert 7. desember 2006

Regjeringen angripes fra «alle» hold etter at det på samme dag ble kjent at Statnett planlegger mobile gasskraftverk til 2 milliarder kroner, mens vindkraftnæringen tvinges til å kutte i satsingen.

NTB

Statnett-styret vurderer neste uke kjøp av tre mobile kraftverk i tilfelle strømkrise neste vinter, hvorav ett av dem tilsynelatende vil bli et rent gasskraftverk.

Nesten samtidig ble det kjent at det som skulle bli Norges største vindkraftutbygging i regi av Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) og Hydro, Ytre Vikna vindmøllepark, får et langt mindre omfang enn opprinnelig planlagt – etter eget utsagn på grunn av for dårlige statlige støtteordninger. Det får miljøvernere og politisk opposisjon til å steile.

– Flere energiselskaper vurderer nå å skrinlegge sine vindkraftplaner. Dette tegner et bilde av en feilslått energi- og klimapolitikk, sier leder av Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V).

– Paradoks
Han mener manglende vilje fra regjeringen til å satse på fornybar energi er grunnen til at vindparken blir kraftig redusert.

– Det paradoksale er at Ytre Vikna ligger i et område som er truet av forsyningskrise, og hvor regjeringen er positiv til å bruke 2 milliarder kroner på forurensende mobile kraftverk, sier Kvassheim.

Ett av kraftverkene er planlagt lagt til Tjeldbergodden, mens det ikke er bestemt lokalisering av de to andre. Tjeldbergodden-anlegget vil av sikkerhetshensyn trolig bare kunne gå på gass, opplyser kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

Statnett må søke SFT om konsesjon for utslipp av miljøgasser ved eventuelle kjøp av mobile kraftverk. Signe Nåmdal i SFT opplyser at mobile kraftverksløsninger skal være absolutt siste utvei før strømrasjonering.

Presses
De mobile kraftverkene kan bli en vanskelig sak for miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), fordi hennes tidligere hjemfylke Møre og Romsdal og de to Trøndelagsfylkene kan stå overfor en situasjon der valget er ny produksjon av strøm eller strømrasjonering allerede neste år.

Miljøvernorganisasjonene og mange politikere venter at Bjørnøy som SV-statsråd skal avvise en gasskraftløsning allerede nå. Det gjør hun ikke, men sier at hun foretrekker mobile kraftverk drevet av biobrensel.

– Denne beskjeden har Statnett fått, og selskapet må selv ta den risikoen som følger med å bestille et rent gasskraftverk. Jeg kan ikke her og nå si om det vil bli gitt utslippstillatelse for et gasskraftverk, sier hun til NTB.

Det er ikke svar godt nok for Natur og Ungdoms leder Bård Lahn.
– Vi registrerer at det satses stort på mobile gasskraftverk, mens fornybare energikilder som vindkraft får så dårlige vilkår at de må bremse satsingen. Det viser tydelig at formuleringene om reduserte klimautslipp og satsing på fornybare energikilder fra Soria Moria-erklæringen bare var ord og lite annet, sier Lahn til NTB.

Refs også til Enoksen
Bjørnøy er ikke den eneste statsråden som får sterk kritikk i sakens anledning. Etter onsdagens vedtak i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) om å kutte kraftig i den planlagte vindkraftutbyggingen, rettes kritikken først og fremst mot energiminister Odd-Roger Enoksen (Sp).

Regjeringen, med Enoksen i spissen, droppet i februar den nordiske ordningen med grønne sertifikater med et påfølgende løfte å komme med en ordning som var minst like god for vindkraftutbyggerne. Det ligger langt unna, mener generalsekretær Ane Kismul i Norsk Vindkraftforening.

– Prosjektet har tunge aktører som NTE og Hydro i ryggen, men finner det likevel ikke økonomisk forsvarlig å gå for full utbygging. Det sier det meste om at Enoksen har spilt fallitt. Så langt ser det ut som om viljen til å forurense er større enn viljen til å satse på vindkraft, sier Kismul til NTB.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger