Publisert 8. september 2008

Det blir en historisk uke for kjernefysikere i Sveits. Onsdag starter de opp maskinen som skal rekonstruere Big Bang.,NTB

Ved Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN) håper vitenskapsfolk de snart skal kunne reise langt tilbake i tiden, til noen få millisekunder etter Big Bang – megaeksplosjonen der universet ble til.

Maskinen Large Hadron Collider (LHC), er verdens største partikkelakselerator og tas i bruk av CERN. Deler av anlegget ligger i Sveits og deler i Frankrike.

En partikkelakselerator bruker strøm til å sette elektrisk ladde partikler i bevegelse i ekstremt høye hastigheter. Partiklene beveger seg i begge retninger inne i en sirkelformet tunnel, og når de kolliderer, oppstår kjernefysiske reaksjoner som forskerne vil studere.

Fra onsdag av skal det gjennomføres en lang rekke tekniske prøver ved CERNs 17 kilometer lange LHC. En måneds tid senere vil partikler for første gang bli satt i bevegelse i motsatt retning i CERN-tunnelen rundt 100 meter under bakken.

Forskere fra 80 ulike land deltar i prosjektet, som fram til nå har kostet rundt 22 milliarder kroner. Motstandere av prosjektet mener det kan skape ukontrollerbare situasjoner og har forgjeves forsøkt å stanse det.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger