Publisert 4. februar 2000

Statistisk sentralbyrås investeringstelling for petroleumsvirksomheten for 1. kvartal 2012 bekrefter et høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel fremover.

De samlede investeringene i 2011 endte på 143,6 milliarder kroner. I 2012 planlegger oljeselskapene å investere 186 milliarder kroner.

– De nye SSB-tallene bekrefter at norsk petroleumssektor er den viktigste motor i norsk økonomi, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

– Norsk petroleumssektor bekrefter igjen sin rolle som viktigste motor i norsk økonomi. Dette bidrar til å dempe virkningene på norsk økonomi av krisen lengre sør i Europa, sier Martinsen.

Sterk økning i 2011
De samlede investeringene i olje- og gassvirksomheten utgjorde 146,3 milliarder kroner i 2011, som er opp 20,9 milliarder fra 2010.

økningen i 2011 kom innenfor investeringsområdene feltutbygging, felt i drift og leting. De største utbyggingsinvesteringene ble gjort på feltene Skarv, Goliat og Gudrun.

Investeringene knyttet til felt i drift endte på rekordhøye 75,5 milliarder kroner. Det var spesielt feltene Ekofisk, Troll og åsgard som skilte seg ut med et høyt investeringsnivå gjennom fjoråret.

De samlede investeringene på norsk sokkel i 2011 ble samtidig 6,3 milliarder kroner lavere enn anslått i forrige kvartal.

Høyt 2012-anslag bekreftes
Investeringene i olje- og gassvirksomheten for 2012 anslås nå til hele 186 milliarder kroner. Dette er 1,5 milliarder kroner høyere enn ved forrige telling, og nær 40 milliarder kroner høyere enn resultatet for 2011.

Også i 2012 er det feltutbygging, felt i drift og letevirksomhet som bidrar til å løfte investeringene. Anslaget for nye feltutbygginger er nå på 53,1 milliarder, som er 15,7 milliarder kroner høyere enn utførte investeringer i 2011. økningen kan særlig knyttes til Eldfisk II, Ekofisk Sør, Valemon og Hyme. I tillegg ventes Goliat og Gudrun å nå sin investeringstopp i 2012.

Investeringene til felt i drift anslås nå til 98,2 milliarder kroner. Det er 1,9 milliarder kroner høyere enn forrige telling, og 20,8 milliarder kroner høyere enn anslag gitt for 2011 på samme tid i fjor. Det høye investeringsnivået for felt i drift må ses i sammenheng med at mange av de store feltene på norsk sokkel har vært i drift lenge, noe som gir behov både for ny infrastruktur og nye plattformer. I 2012 kommer de største investeringene på Troll, Ekofisk, Gullfaks og Oseberg.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger