Publisert 3. september 2008

Vi har aldri brukt mer strøm i Norge enn i andre kvartal i år. Kaldt vært og heit økonomi er forklaringen.

Petro.no

Det innenlandske kraftforbruket var 29,4 TWh i andre kvartal i år. Det er en økning på 3,3 prosent i forhold til andre kvartal i fjor og er det høyeste forbruket som er registrert for andre kvartal noensinne. Den forrige rekorden var fra 2005 med 28,6 TWh, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Forbruksveksten har sammenheng med at andre kvartal i år var litt kaldere enn samme kvartal i fjor, sier Marit L. Fossdal, avdelingsdirektør i NVE.

Også det høye aktivitetsnivået i økonomien også har bidratt til et høyt kraftforbruk.

Trøss rekordhøyt strømforbruk er fyllingsgraden i magasinene god. Ved utgangen av andre kvartal var det i følge direktoratet 6,6 TWh mer vann i nordiske kraftmagasiner enn normalt.

Strømprisene har økt i hele Norden. Det har sammenheng med høyere priser på andre energikilder som olje, kull og naturgass, i tillegg til prisstigning på CO2-utslippsretter.

Sør-Norge er derimot fortsatt noe for seg selv. Her sank strømprisen fra første til andre kvartal. Årsaken til det er først og framst begrensede eksportmuligheter på grunn av feil på kablene til Danmark og sen oppstart av den nye kabelen til Nederland.

«Engrosprisene på elektrisk kraft i Midt- og Nord-Norge har vært mer enn dobbelt så høye som i Sør-Norge i andre kvartal. Midt- og Nord-Norge har hatt priser på linje med i Sverige og Finland, men lavere priser enn i Danmark og Tyskland», melder NVE.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger