Publisert 4. februar 2000

Forskningsrådet melder om rekordsøkning til støtteordninger for forskningsprosjekt innenfor miljøvennlig energi og CO2-håndtering.

De to støtteprogrammene RENERGI og CLIMIT, som gir støtte til prosjekter innen fornybar energi og CO2-håndtering, har fått inn hele 130 søknader til potten på 1,2 milliarder kroner. Dette er mye høyere enn antallet søknader de to programmene fikk før klimaforliket i fjor, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

– Klimaforliket på Stortinget har utløst en kraftig mobilisering av forskningsinnsatsen på miljøvennlig energi, sier Fridtjof Unander, avdelingsdirektør for energi og petroleum i Forskningsrådet.

– Dette lover godt for at norske forskningsmiljøer kan påta seg den viktige jobben i forhold til målsettingen i klimaforliket, sier han, og peker på at årets søknader viser at forskningsmiljøene har fått opp dampen og snudd seg rundt.

Søknadene til RENERGI-programmet er for hele 830 millioner kroner, mens det har kommet inn søknader for 448 millioner til CLIMIT. RENERGI-budsjettet er dog kun på 250 millioner kroner per år, hvorav to tredeler er bundet opp i allerede innvilgede prosjekter.

– Skepsisen til om norske forskningsmiljøer har kapasitet til å vokse i takt med veksten i budsjettene er feid til side gjennom den store søknadsbunken og den sterke interessen for de nye forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME). Etableringen av de åtte forskningssentrene for miljøvennlig energi i februar i år demonstrerte at Norge har forskningsmiljøer i internasjonal klasse innenfor offshore vindkraft, CO2-håndtering, solceller, bioenergi, miljø og energibruk, melder Forskningsrådet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger