Publisert 4. februar 2000

Rektor ved UiO mener man må se forskningskronene i sammenheng. SV mener man nå er på rett vei.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen mener ikke forskningssituasjonen etter fremleggelsen av statsbudsjettet er så ille som Høyre og Frp vil ha det til.

– Må se det i sammenheng
Han sier til Petro Media News at man gjerne kunne ha hatt en mer ambisiøs satsning på petroleumsforskning. Men han vil ikke svartmale situasjonen, og mener Høyres Siri Meling og Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen tar noe hardt i.

– Det som er viktig er at vi ikke må se disse 10 millionene isolert. Det er flere budsjettposter som må tas med i betraktningen, og vi må se det i sammenheng med de andre postene på årets budsjett, og tidligere budsjett for øvrig, sier rektoren.

LES OGSå (fra petro.no):

Ti millioner til petroleumsforskning

– Vi er overhodet ikke imponert

Oslo-studenter vil ikke støtte oljeforskning

Bommer ikke bare på mål, men på feil mål på feil bane

Han peker blant annet på det isgående fartøyet som det blir gitt støtte til på 75 millioner kroner.

– Dessuten så må vi se på SAK-prosjektene som også blir knyttet direkte til oljerelaterte prosjekter, blant annet for forståelse av det marine miljøet i nord, sier Ottersen.¨

– Hovedpoenget mitt er å ikke se disse 10 millionene isolert. For det er klart at 10 millioner er svært lite penger når man ser på hva industrien genererer, men det må ses i sammenheng med andre prosjekter som kommer oljeforskningen til gode. Og da er ikke bildet så svart som enkelte tegner det, sier han.

ønsket seg mer ambisiøst budsjett
Høyre og Fremskrittspartiet pekte blant annet på at petroleumsforskning burde ha vært mer prioritert på grunn av flere aspekter. Deriblant behov for mer teknologi knyttet til økt oljeutvinning, utfordringer når industrien beveger seg nordover, samt satsning på ukonvensjonelle ressurser.

Rektor Ole Petter Ottersen mener dette er gode poeng, og han sier at UiO på sitt vis hadde ønsket seg et mer ambisiøst budsjett.

– Dette kan vi også knytte til debatten om universitetsrangering. Vi ser at Kina og Sørøst-Asia raser forbi oss. De norske universitetene blir bedre, men poenget er at universitetene i de landene vi konkurrerer med, blir enda bedre. Det satses mer, med brattere økning i budsjettene enn her hjemme. Forsknings-Norge må løpe fortere for å henge med, sier Ottersen.

SV: Dette er rett vei å gå

SVs representant i miljø- og energikomiteen, Lars Egeland, har ingen sterke meninger om de ti millionene som er gitt petroleumsforskningen, men mener at de som parti har seiret på klimafronten.

– Det vi er opptatt av er at det blir satset mer på fornybare ressurser. Vår seier i dette er at det er viet mer til klimaforskning, og at det gis 10 milliarder kroner til omstilling av industrien. Dette er en riktig vei å gå, sier han til Petro Media News.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger