Publisert 4. februar 2000

Riggprisene i Norge er relativt lave, sett i et historisk og internasjonalt perspektiv, og flere rigger er på vei, sier rigganalytiker Frank Harestad i Pareto.

Rigganalytiker Frank Harestad hos Pareto er ikke nødvendigvis helt enig med oljeselskap som synes riggratene er høye i Norge. Tidligere har både Statoil og Lundin sagt at prisene er for høye.

– Med tanke på hvordan prisene har vært i Norge tidligere, sammenlignet med internasjonale priser, så er det ganske rimelig med rigger i Norge nå, mener Harestad, og peker blant annet på prisene i Brasil og Vest-Afrika.

– Samtidig er det klart at oljeselskapene vil ha ned dagratene, legger han til.

LES MER:

Dreier seg om rett utstyr til jobben

Harestad sier for øvrig at riggmarkedet sett fra oljeselskapenes synspunkt er ganske stramt. Likevel tror han at det løsner i tiden som kommer.

– Det er mye aktivitet og et stramt marked med lite ledig kapasitet. Samtidig er det nok ikke så ille likevel. Det kommer blant annet to COSL-rigger snart, samt kategori-D-rigger fra Songa. I tillegg er det en del jackuper på norsk sokkel som kan gjøre mye jobb på grunt vann, sier han.

Men selv om Harestad mener det norske riggmarkedet burde være overkommelig for oljeselskapene, synes han ikke det er ideelt.

– Med kombinasjonen av høy oljepris og store funn på verdensbasis, har det blitt en kraftig etterspørsel etter rigger, spesielt med tanke på dypvannsboring. Ideelt sett burde det nok ha vært flere tilgjengelige. Vi ser også at mange av riggene på norsk sokkel er gamle. Men det tar tid å bygge rigger, og kostprisen er omkring 10 ganger så høy nå sammenlignet med på 80-tallet. Dessuten er det strengere sikkerhetsreguleringer som også bærer prisen oppover, sier han.

Rigger på vei til Norge:

De neste årene skal en rekke «nye» rigger bore på norsk sokkel. På semi-fronten skal Songa Offshore levere fire såkalte Cat D-rigger, en riggtype som skal spesialtilpasses Statoils behov for boring, brønnkomplettering og brønnintervensjon på modne felt. To av dem kommer i 2014 og to kommer i 2015. I tillegg har Statoil som kjent lanset Cat J-riggene sine, som skal leveres i 2015.

Fra COSL kommer det to rigger i løpet av 2012; COSL Innovator og COSL Promotor. Seadrills ultradypvannsrigg West Hercules er også på vei til Norge for å bore for Statoil, sannsynligvis i tredje kvartal 2012.

Mens det er spikret at semien Leiv Eriksson kommer i høst, har søsterriggen Eirik Raude gluppet for Norge. Det er heller ikke sikkert at semien Rowan Gorilla VI kommer hit til lands.

Samtidig er det en viss mulighet for at Island Innovator fra Maracc, datterselskap av rederiet Island Offshore kommer til Norge, men muligheten er også til stede for at denne skal til Brasil.

På jackup-fronten kommer Rowan med to jackuper, Seadrill kommer med West Linux i 2014, samt at Maersk kommer med to jackuper på omtrent samme tidspunkt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger