Opec-enighet om produksjonskutt

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
NTB
Publisert 9. april 2020
Opec-medlemmene og gruppens samarbeidsland er enige om et solid kutt i oljeproduksjonen. Det bekrefter flere medlemsland etter et videomøte søndag.

Fredag avtalte Opec-landene at de store oljeprodusentene skulle kutte produksjonen med totalt 10 millioner fat daglig i mai og juni i et forsøk på å bremse prisfallet.

Det ble bekreftet søndag, etter at landenes representanter hadde hatt en videokonferanse for å få på plass detaljene i planen. Kuttet, som nå oppgis å være på 9,7 millioner fat, tilsvarer omkring en tidel av den globale forsyningen, i alle fall i tiden før koronapandemien rammet og lammet store deler av verdensøkonomien.

– Vi kunngjør at vi sluttfører den historiske avtalen om å kutte produksjonen med nesten 10 millioner fat per dag, med start 1. mai, skriver Kuwaits oljeminister Khaled al-Fadhel i en Twitter-melding.

Mexico

Avtalen er kommet på plass etter fire dagers løpende forhandlinger. Et stort problem var Mexicos uvilje til å kutte produksjonen. Saudi-Arabia skal ha presset på for å få landet til å kutte med opptil 400.000 fat daglig.

Fredag opplyste imidlertid Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador at han var blitt enig med USAs president Donald Trump om en ordning der USA hjelper Mexico med kuttet.

USA skal etter avtalen redusere produksjonen med 250.000 fat.

Tvil

Nyheten om kuttene har fått blandet mottakelse.

Etter at de grove trekkene ble kjent torsdag, falt oljeprisene i New York med over 9 prosent. Årsaken var at meglerne mener kuttene ikke er store nok, skriver Bloomberg.

DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen sier til E24 at avtalen ikke er nok til å redde oljemarkedet «hvis det ikke kommer mer utover kvelden», og henviser til kutt fra G20-landene.

– Hvis det ikke gjør det, så er konklusjonen definitivt at det er for lite, for sent, sier han til nettavisen.

Martinsen spår at oljeprisen igjen vil falle ned mot 30 dollar fatet når handelen åpner mandag.

Frivillige kutt

Irans oljeminister Bijan Zanganeh sier til statlig TV i landet at Kuwait, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater sammen vil kutte produksjonen med ytterligere 2 millioner fat daglig, som en frivillig ordning ved siden av Opec-kuttet.

Det er så langt ikke bekreftet av de tre landene, men Zanganeh deltok på søndagens videokonferanse.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) sa forrige helg at Norge vil vurdere å bli med på en internasjonal avtale om kutt i oljeproduksjonen som følge av et urolig marked.

Siste fra forsiden

Ventyr har signert kontrakten for Sørlige Nordsjø II

+

Oppdaterer med flere nye avtaler for Transocean-rigger

Vår Energi har gjort oljefunn i Nordsjøen

+

Trenger flere svar – returnerer til Heisenberg-funnet

Brann på Statfjord A

+

Skal bore pilotbrønner på Lunde og Ørn

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger