Publisert 8. november 2005

Regjeringen sier som ventet nei til økt bruk av midlertidig ansatte, og stanser den forrige regjeringens arbeidsmiljølov før den trer i kraft.

NTB

– Vi vil markere at arbeidsmiljøloven først og fremst er en vernelov for arbeidstakerne, som skal bidra til at flest mulig er i fast arbeid, sa arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) da han la fram forlag til ny arbeidsmiljølov sammen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tirsdag.

Her reverserer den rødgrønne regjeringen de mest omstridte delene av arbeidsmiljøloven som ble vedtatt av de ikke-sosialistiske partiene i juni, og som skulle trådt i kraft fra nyttår.

*Adgangen til bruk av midlertidig ansatte utvides likevel ikke.
*Overtidsreglene strammes inn til slik de var før endringene i 2003.
*Retten til å fortsette i stillingen ved tvist om usaklig oppsigelse beholdes som i dag.

Endevender
– Bondevik-regjeringen åpnet for bruk av midlertidig ansatte også når behovet for arbeidskraft var permanent. Vårt forslag går ut på at midlertidig ansettelser kun skal være tillatt når behovet er midlertidig, sier Hanssen.

Statsminister Jens Stoltenberg avviser at lovendringene vil føre til et mer rigid arbeidsmarked som kan begrense den økonomiske veksten, slik kritikerne hevder.

– Vi har erfaring gjennom de siste tiårene for at Norge er blant landene med høyest sysselsetting og sterkest vekst. Det skjedde med den gamle loven. Det viser at det er mulig å ha et dynamisk arbeidsliv med en tryggere arbeidsmiljølov enn det Frp og Bondevik-regjeringen la opp til, sier Stoltenberg.

Overdrivelser
– Vi skal skape et trygt arbeidsliv og et godt arbeidsmiljø. Det er viktig for å skaffe alle jobb. Hvis vi ikke har arbeidsliv for alle, så er det heller ikke arbeid for alle. Da støtes mange ut. Det er dyrt for samfunnet, og det hemmer veksten, sier han.

– Men arbeidsgiverne er misfornøyd?

– Arbeidsgiverne overdriver. Med dagens lov er hver tiende ansatte midlertidig ansatt. Det viser at adgangen er stor nok. Vi ønsker ikke et A- og B-lag, hvor noen har trygge og faste jobber, og andre tar alle nedturene i økonomien og blir arbeidsledige når det går dårlig, sier Stoltenberg til NTB.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger