Rift om flyterne

Publisert 28. juni 2013

Det er ikke bare tilgangen på kompetent riggpersonell som er utfordrende, også markedet for flytere er svært stramt på norsk sokkel.

Denne artikkelen står på trykk i Petromagasinet , 3, 2013.

Av de 24 flyterne som ifølge ODS Petrodata i dag er operative på norsk sokkel, er kun én ledig for oppdrag før 2015, Transoceans harsh weather semi ”Polar Pioneer.” Ifølge selskapets oversikt, går riggen av kontrakten med Statoil i løpet av januar 2014, og vil være tilgjengelig. Siste oppgitte dagrate for ”Polar Pioneer” var på USD 530.000.

I tillegg til ”Polar Pioneer,” går fem andre rigger på norsk sokkel av sine nåværende kontrakter i slutten av juni: ”Transocean Barents” som borer for Det norske; ”Transocean Arctic” som er utleid til poolen Rig Management; North Atlantic Drillings ”West Navigator” som borer for Shell; Odfjells ”Deepsea Atlantic” som borer for Statoil og North Atlantic Drillings ”West Alpha” som også borer for Statoil. I tillegg blir ”COSL Pioneer” ferdig med sin eksisterende kontrakt med Statoil i løpet av tredje kvartal samme år.

En annen indikator på hvor stramt markedet er, er den høye utiliseringsraten. Tall fra RS Platou Offshore Research viser at raten i 2012 var så høy som 97 prosent, den høyeste siden toppårene 2007 og 2008.

Det stramme markedet gir seg også, ikke uventet, utslag i høye dagrater. I slutten av 2012 krøp toppraten for flytere på sokkelen opp mot USD 600.000, viser RS Platous tall. Dette er en oppgang på nesten 50 prosent siden bunnivået i fjerde kvartal 2010, da det ble inngått kontrakter til priser under USD 400.000-merket.

Transocean størst
Transocean er fremdeles det største selskapet i flytersegmentet på norsk sokkel, viser tall fra ODS Petrodata som Songa presenterte under NFLBs (Norsk Forening for Ledende Bore- og Brønnpersonell) ”Vinterkonferansen” tidligere i år. Det sveitsisk-registrerte selskapet har til sammen 7 flytere på sokkelen, to mer enn nærmeste konkurrent, North Atlantic Drilling.

Men dette er i ferd med å endre seg. I november neste år er ”Songa Equinox”, den første av Songas fire Cat-D rigger operativ. I mars 2015 får den følge av ”Songa Endurance,” fulgt av ”Songa Encourage” i juli og ”Songa Enabler” i oktober samme år.

Inkluderer man jackuper, toppes listen over de største riggselskapene på norsk sokkel av Maersk Drilling (9 rigger), med North Atlantic Drilling på andre plass (8 rigger, hvorav 5 flytere), Transocean på tredje (7), etter hvert Songa (7), og med Fred Olsen Energy, COSL, Rowan og Odfjell på delt femteplass med fem hver.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger