Publisert 4. februar 2000

Rigg-analytiker Frank Harestad mener dommen i saken mellom Odfjell Drilling og Statoil tydeliggjør hvor viktig det er med gode kontrakter. – Jeg er litt overrasket over utfallet, medgir Harestad.

DOMMEN ER FALT: «Deepsea Atlantic»-saken ble
avgjort i Stavanger Tingrett i dag.
(Foto: ODFJELL DRILLING)

Stavanger Tingrett avgjorde i dag saken mellom Statoil og Odfjell Drilling-selskapet Odfjell Invest, der stridens kjerne har vært den splitter nye riggen «Deepsea Atlantic». Riggen er en dypvannsrigg som ble satt til å bore på Gullfaks-feltet, hvor det ikke er spesielt dypt. Resultatet ble at det oppstod problemer med brønnhodene, og riggen har ligget uten arbeid siden 27. november i fjor. Odfjell krevde kompensasjon for tapte dagrater, et krav som etter hvert var over en milliard kroner, mens Statoil krevde en erstatning på 350 millioner kroner. Domstolen idømte Odfjell en erstatning som de må betale til Statoil på 66 millioner kroner.

Les mer om saken her.

Overrasket
Rigg-analytiker Frank Harestad i Pareto Securities er overrasket over dommen.

– Jeg trodde at Odfjell skulle få litt medhold, for jeg har forstått det slik at også Statoil var klar over disse tingene, sier Harestad til Oilinfo, og legger til at han ikke har studert saken så nøye.

Han mener saken har satt søkelys på at mange av de nye riggene er overdimensjonerte for norske forhold, og er et godt argument for Statoils ønske om en ny type, mindre avanserte borerigger. Han mener også at saken er en sterk påminner om at det er viktig å skrive gode kontrakter med operatørene.

– Nå har jeg ikke studert kontrakten i denne saken, men det er jo tydelig at det er sterke insentiver for å skrive gode kontrakter, der det går klart frem hvem som skal ha ansvar for hva, sier Harestad til Oilinfo.

Liten virkning på markedet
Han tror ikke domfellelsen vil ha noen stor påvirkning på det norske riggmarkedet.

– Det er bra for alle parter at saken kan bli avsluttet og riggen komme i drift igjen. Odfjell har behov for å få inn penger for å dekke lån på riggene sine, mens Statoil har et stort borebehov, sier Harestad.

– Jeg tror heller ikke riggen har fått noe dårlig rykte på norsk sokkel; det inntrykket kan fort rettes opp hvis Odfjell justerer utstyret sitt litt, mener Harestad.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger