Riggrater under press

Publisert 6. mai 2014

(OTC 2014) Stadig flere nybygg står uten oppdrag, viser nye tall. Da synker prisene.,- Offshore-riggsektoren er en av indikatorene på tilstanden i hele offshoreindustrien, sier Mike Beveridge, Managing Director og partner i analyse- og rådgivningsselskapet Simmons & Co.

– I løpet av de neste tre årene vil 320 flytere og mer enn 500 jackuper være i markedet. Utiliseringsgraden (hvor mange prosent av flåten som er i oppdrag, red. ) for flytere har vært høy, men nå er det mer enn 80 flytere under bygging som står uten kontrakt – og da er ikke Petrobras inkludert!

Det var under Greater Stavangers årlige fagfrokost under OTC (Offshore Technology Conference) i Houston at Beveridge som del av sin analyse av offshoreindustrien generelt, brukte riggmarkedet for å illustrere rikets tilstand.

– På grunn av utsatte prosjekter, er dagratene nå under press, sa han, men kunne ikke love noen snarlig endring – snarere tvert imot.

– Vi ser nå en reduksjon i ny aktivitet.

227 ledige for oppdrag

For å understøtte sin egen analyse, la Beveridge fram tall fra ODS Petrodata, datert 20. april i år. Tallenes tale var minst like tydelige som Beveridge selv:

I 2014 skal totalt 33 nye flytere (semier og boreskip) leveres. Av disse har man bare kontrakt for syv. Deretter blir det verre. I 2015 leveres 27 nye rigger, 19 levres i 2016, mens 13 skal leveres i 2017. Ingen av disse har oppdrag. Av total 92 rigger som er under bygging/levranse i perioden fram mot januar 2018, er 85 fremdeles uten oppdrag.

Heller ikke på jackup-fronten ser det spesielt lyst ut. Av de 40 riggene som leveres i år, har bare 9 fått kontrakt. Neste kommer 62 nye jackuper inn i markedet, fulgt av 41 i 2016, og 8 i 2017. Ikke en enste av disse har så langt landet en kontrakt. Av 151 jackuper som skal leveres før 2018, står 142 uten oppdrag.

Interessert i rigg? Sjekk ut Riggkonferansen i Stavanger 11.-13. juni.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger