Publisert 4. februar 2000

Olje- og energiminster Ola Borten Moe vil legge til rette mulighetene i nord, men sier at ringvirkninger ikke kan vedtas.

Nord-Norge har en enestående sjanse når oljeindustrien nå trekker nordover. Men ringvirkninger kan ikke vedtas politisk, mener olje- og energiminister Ola Borten Moe ifølge Nordlys .

– Det er fair å si at vi allerede har en komplett verdikjede innen olje og gass i Barentshavet. Vi ser en betydelig ny provins. Kanskje er det slik at vi, etter mange år, nå lærer oss geologien i Barentshavet. Sannsynligheten for nye funn er nå snarere større, enn mindre, etter det som har skjedd, sier Borten Moe til Nordlys.

Spennende
– Vi hentet inn seismikk i fjor sommer, vi starter igjen til sommeren. Det er veldig bra. Det arealet vi nå tar sikte på å åpne er like stort som en fjerdedel av Nordsjøen. Det er funnet rike forekomster både øst for området, blant annet Shtokman på russisk side, og Snøhvit i vest. Vi vet ikke hva som finnes i midten, men det er svært spennende, sier han.

Oljemeldingen har en overordnet beskjed: Olje- og gassvirksomheten skal nordover, og det skal skapes ringvirkninger på land, forteller Borten Moe.

Legger til rette
– Nå skal Nord-Norge få den samme muligheten som resten av kyststripa har hatt. Vi skal legge til rette for at det skal skje. Det er rett, det er viktig og nødvendig for å sikre legitimitet i landsdelen for utvikling og utnytting av ressursene, sier han.

Borten Moe forteller at de største ringvirkningene ikke er skapt i kraft av ilandføringsterminaler, men gjennom direkte og indirekte virksomhet knyttet til olje og gass

– Hvis det kommer en stor installasjon på Skrugard, er det mange folk som skal jobbe der, mye logistikk knyttet til selve anlegget, masse forsyninger og verdiskapning. Bare det i seg selv vil bety mange ringvirkninger, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger