Publisert 22. september 2005

EU-landene er klare til å bruke mer av sine oljelagre for å hjelpe USA dersom orkanen Rita slår ut deler av den amerikanske oljeproduksjonen.,NTB

EU-landene har allerede brukt av de obligatoriske oljelagrene for å kompensere for den reduserte oljeproduksjonen i USA etter orkanen Katrina. Skulle Rita ødelegge mer av raffineringskapasiteten ved den amerikanske gulfkysten, vil det bli aktuelt å tære mer på de europeiske lagrene.

– Foreløpig er det ikke nødvendig med noen nye tiltak, sa Helmut Schmitt von Sydow, en høytstående EU-funksjonær, på et orienteringsmøte for pressen i Brussel torsdag.

EU-landene vil foreta en ny vurdering når EUs ekspertgruppe for forsyning av olje og oljeprodukter møtes igjen om to uker. Bruken av lagrene fører til at enkelte land vil bryte regelen om å ha olje og oljeprodukter til minst 90 dagers forbruk i reserve. Hvis man derimot ser EU-landene som en helhet, har de foreløpig grei margin.

Satt ut av spill
Amerikanske myndigheter opplyste torsdag at mer enn 70 prosent av USAs oljeproduksjon i Mexicogulfen er satt ut av spill enten i påvente av Rita eller på grunn av Katrinas ødeleggelser. Selve hjertet i USAs oljeproduksjon i Texas risikerer å bli truffet av den voldsomme orkanen.

Ritas ubønnhørlige marsj mot USAs kyst har sendt oljeprisen opp igjen, og det spås rekordhøyde bensin- og dieselpriser. EU-landene er i gang med å vurdere hvilke typer tiltak som bør iverksettes dersom det skulle oppstå en oljekrise.

– Vi ønsker å samordne disse planene, slik at ikke ett land tenker på å stenge flyplasser, et annet på å stenge jernbaner og et tredje på å stenge veier, sa EUs tjenestemann von Sydow.
Han understreket likevel at dette foreløpig er en «akademisk øvelse». Skulle raffineringskapasiteten falle dramatisk, vil EU i første omgang oppfordre USA til å gjøre noe for å redusere etterspørselen på hjemmebane.

Norsk støtte
Finansminister Per-Kristian Foss vil ikke spå om konsekvensene av Ritas potensielle ødeleggelser i USA, men han støtter EUs oppfordring om å redusere etterspørselen.

– Vi må støtte alle fornuftige utspill som kan bidra til å redusere forurensning og ekstremt forbruk av drivstoff, sier Foss på vei til Det internasjonale pengefondets (IMF) høstmøte i Washington.

IMF har i sin siste prognose nedjustert den globale økonomiske veksten fra 4,4 til 4,3 prosent for det inneværende år. Den høye oljeprisen har hatt en «overraskende moderat» effekt på veksten, mener IMF.

– Det er ingen tvil om at den høye oljeprisen svekker veksten i verdensøkonomien, men svekkelsen er mindre enn ventet, sier Foss.

Han peker på at nedjusteringen også skyldes andre forhold enn oljeprisen, ikke minst problemene i Tyskland, Frankrike og Italia som bunner i manglende strukturreformer.

– Det at veksten i den asiatiske økonomien fortsatt er meget sterk, trekker også opp, sier Foss. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger