Publisert 4. februar 2000

(ONS2010) Paralellene mellom romfart og subsea er flere enn mange tror. Oceaneering er sentral i overgangene, og selskapets visepresident Mark Gittleman ser store samarbeidsmuligheter.

KAN SJøSETTES: NASA og Oceaneerings nye stolthet,
Robonaut 2, har teknologi som på sikt kan utvikles til
topsidebruk offshore, sier Oceaneerings visepresident og
daglige leder Mark Gittleman (Foto: MAGNUS BIRKENES)

Subseaspesialistene i OCeaneering har for lengst rukket å bli en fast leverandør til NASAs romfartsprogrammer og romstasjoner. Ting som selskapets «sammenkoblingsbøtter» og mikrokoniske løsninger, robotarmer for ROVer og løftesystemer og pusteluft- og kompressorkamre har alle sett en overgang fra bruk under vann til over atmosfæren.

Det neste store prosjektet er det som kalles «verdens mest avanserte robot», Robonaut 2 (R2). Roboten har 37 nye patenter til vurdering, og vil, når den lanseres i rommet, lette mye arbeid som til har måttet blitt utført av menneskehender.

– å utvikle utstyr for romfart koster enormt mye penger, men det er ikke dermed sagt at det kommer til å koste like mye å overføre teknologien til offshoreoperasjoner, sa Gittleman til forsamlingen.

Roboter topside?
PetroMedia fikk en liten prat med Gittleman etter foredraget.

Ser du for deg at R2-teknologien vil kunne overføres til topsidebruk offshore, for eksempel i automatiseringsøyemed i røde soner eller tilsvarende?

– Det var en meget fascinerende tanke, virkelig. Du skal ikke se bort fra det, ikke i det hele tatt, og det er noe vi bør se nærmere på. Det vil nok kanskje ta en robotgenerasjon eller to, men jeg ser ikke bort fra at roboter av denne typen vil kunne utføre en rekke oppgaver på offshoreinstallasjoner, sier Gittleman til PetroMedia.

– Det har gått omtrent tre år fra første generasjon til denne, R2. Gi det ti år, så er det godt sannsynlig. Vi har allerede testet denne roboten grundig, blant annet i ørkenen, under stekende sol og sand, og den er tøff nok til å klare vanskelige værforhold, legger Gittleman til.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger