Publisert 4. februar 2000

Robotene kan gjenkjenne stemmer og ansikter og kan i fremtiden ta farlige jobber for ingeniører. Nå blir de en del av undervisningen på Universitetet i Stavanger.

Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger (UiS) mottar 4,3 millioner kroner i støtte fra Shell for å videreutvikle sine studier innen automatiseringteknikk ved satsing på robotteknikk. Dette skriver i en pressemelding og på deres nettsider .

– Pengene blir brukt til innkjøp av utstyr til undervisning og forskning. Instituttet har blant annet gått til anskaffelse av to industriroboter og to NAO humanoidroboter. Industrirobotene er levert av ABB, og UiS ansetter en ABB-medarbeider i deltidsstilling for å bistå med kompetanse innen robotteknologi. Det er første gang at sistegenerasjons industriroboter er solgt til et norsk universitet. Også humanoidrobotene er helt unike i Norge. I tillegg er det kjøpt inn 50 LEGO-roboter som inngår i undervisningen i grunnleggende ingeniørfag, heter det i meldingen fra UiS.

De to humanoidrobotene «Robert» og «Roberta» er levert av franske Aldebaran Robotics, og koster rundt 100.000 kroner hver. Robotene, som skal brukes i undervisning, kan blant annet programmeres til å gjenkjenne stemmer og ansikter.

– Ved utbygging i ekstreme og fjerne miljøer trenger ingeniørene i noen tilfeller kostbart utstyr som ligner på romdrakter for å beskytte seg mot giftige gasser. Der kan humanoidroboter i fremtiden gjøre arbeid som er farlig for mennesker, sier utviklingsdirektør i ABB, Christoffer Apneseth i pressemeldingen.

Han mener forskere og næringslivet i regionen bør gripe muligheten til å være først ute med ny teknologi.

– Robotikk innen olje og gass er helt i startgropen. Her har vi en god mulighet til å bli verdensledende på området, sier utviklingsdirektøren.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger