Publisert 5. august 2006

Rødgrønne energipolitikere krever at strømprodusentene tar større ansvar for forsyningssikkerheten.

NTB

Om kraftselskapene ikke kan sørge for mer stabile priser for forbrukerne, truer politikerne med mer regulering og statlig styring, skriver Aftenposten.

Trass i halvtomme magasiner og fare for kraftkrise og dyr strøm til vinteren har kraftselskapene hittil i år eksportert mer strøm enn de har importert.

Sps energipolitiske talsmann Ola Borthen Moe sier at dette ikke er overraskende siden kraftselskapene selger strøm når de får godt betalt. Det er slik markedet fungerer, sier han og spår «grisedyr» strøm til vinteren.

Men nå setter flere rødgrønne politikere, blant dem Borthen Moe selv, spørsmålstegn ved enkelte sider av dagens energilov – en lov som åpnet for mer markedsøkonomi innen kraftsektoren.
– Jeg er tilhenger av mye sterkere statlig regulering for å sikre egen kraftforsyning, sier Borthen Moe. Han etterlyser et system som gir rimeligere og mer stabile priser, og han går inn for å prioritere et nasjonalt marked framfor et nordisk eller et europeisk marked.

Både Aps Tore Nordtun og SVs Heidi Sørensen sier det er nødvendig å ha en fungerende strømutveksling med utlandet, men de mener likevel at det er naturlig å kreve større samfunnsansvar fra kraftselskapene.

Regjeringen er i gang med en gjennomgang av dagens energilov, og signalene er at gjennomgangen kan ende med mer statlig styring.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger