Publisert 4. februar 2000

Rogaland Elektromontørforening påstår det foregår sosial dumping ved pågående arbeid ved LNG-anlegget i Risavika. Skangass er uenig og jobber nå med å få ut dokumentasjon.

– Vi mottok et tips fra en tysk statsborger i slutten av januar. Tipset ble sendt i et anonymt brev til forbundet sentralt, forteller John Helge Kallevik, organisasjonssekretær i Rogaland Elektromontørforening, til petro.no.

Ifølge Kallevik iverksatte forbundet umiddelbart arbeid for å dokumentere påstandene.

– Arbeidsforholdene ved anlegget viser tydelige tegn til sosial dumping. Vi har jobbet suksessivt med å få ut dokumentasjon, men flere leverandører holder tilbake informasjon i ansettelseskontrakter, framholder Kallevik.

Avviser påstandene
Forbundet tok også kontakt med Skangass, som eier LNG-anlegget i Risavika. Skangass har blant annet gitt det tyske selskapet Linde i oppdrag å reise prosessdelen av anlegget. Ifølge administrerende direktør, Bjørn Torkelsen, har Skangass kontaktet Arbeidstilsynet og iverksatt arbeid vedrørende påstandene.

– Vi har fått tak i en del dokumentasjon, og det vi har mottatt så langt viser ingen tegn til sosial dumping. Men det gjenstår fortsatt noe dokumentasjon, forteller Torkelsen til petro.no.

En rekke bedrifter fra ulike land er representert ved byggingen av LNG-anlegget, deriblant Tyskland og Polen. Ifølge Rogaland Elektromontørforeningen bor flere av de utenlandske arbeiderne under kummerlige, uakseptable forhold.

– I enkelte tilfeller bor to arbeidere på ett rom, og i andre tilfeller har arbeidere måttet sove to og to i samme seng. Vask og renholdsprosedyrer er ikke i henhold til norsk standard. Flere arbeidere har altfor lang reisetid. Enkelte arbeidere bor på Fister, som gir to timers kjøretid hver vei, hevder Kallevik.

Lang kjede av leverandører
Han mener også at ufaglærte har blitt satt til å gjøre arbeid de ikke har kompetanse til. Ifølge norske arbeidsforhold skal en faglært ikke ha ansvar for mer enn to ufaglærte.

– Utenlandske selskap har ikke satt seg skikkelig inn i norske forhold, legger Kallevik til.

Administrerende direktør i Skangass avviser påstandene, men Torkelsen erkjenner at Skangass også sliter med å framskaffe all nødvendig dokumentasjon.

– Det finnes en lang kjede av underleverandører, og det tar tid å få utenlandske leverandører til å respondere på henvendelsen vår. Her inngår en del administrativ arbeid, medgir Torkelsen.

Men Rogaland Elektromontørforening har liten forståelse for tidsbruken i saken.

– Vi ga beskjed til Skangass om saken like etter at vi mottok tipset i slutten av januar. Nå er vi i juni. Skangass har hatt god tid på seg, mener Kallevik.

Petro har ikke lykkes i å få kommentar fra Arbeidstilsynet.

Artikkelen er hentet fra petro.no . Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger