Publisert 10. oktober 2006

Kjell Inge Røkke sitter på et trumfkort som kan gjøre ham og Aker Kværner til en vinner i kampen om Shtokman-prosjektet, skriver Dagens Næringsliv.

Etter at Statoil og Hydro tilsynelatende er spilt utover sidelinjen av russerne, seiler Aker Kværner og Røkke opp som en mulig vinner i dragkampen om det gigantiske gassfeltet i Barentshavet, skriver avisen.

Gazprom klarer seg nemlig neppe uten undervannsteknologien til Aker Kværner. I tillegg minner avisen om Røkkes langvarige forbindelser med Gerhard Schröder.

Kompetanse
-Skal russerne gjøre dette alene, er de ikke mindre avhengig av den kompetansen Aker Kværner sitter på, sier Glitnir-analytiker Karl Otto Eidem til avisen. Eidem mener til og med det kan være enn fordel å slippe Statoil og Hydro som mellomledd.

-Marginmulighetene er bedre uten et mellomledd. På den annen side øker risikoen når man må forholde seg direkte til russerne, sier Eidem.

Også Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier og John A. Olaisen i Carnegie mener ifølge DN at Aker Kværners sjanser er store nå.

Røkke og Schröder
DN mener at Røkke har et ekstra trumfkort gjennom sine langvarige forbindelser til Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder.

Fire måneder etter at Schröder gikk av som Tysklands statsminister, ble han styreleder i det russisk-tyske gasskonsortiet NEGP.

Selskapet skal stå for byggingen og driften av ny gassrørledning gjennom Østersjøen. Det ventes at byggingen av rørledningen vil koste flere milliarder kroner, og den skal fra 2010 etter planen frakte opp mot 55 milliarder kubikkmeter gass fra Russland til Tyskland.

Det statseide russiske selskapet Gazprom eier 51 prosent av konsortiet, mens de tyske selskapene E. ON og BASF eier 24,5 prosent hver.

Vil ikke kommentere
Kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Kværner vil ikke si noe til avisen om han tror på Aker-deltagelse.
-Vi har registrert signalene fra Russland i dag, men vi kommenterer dem ikke, sier Drangeid til DN.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger