Publisert 20. desember 2007

Forskerne har varslet det lenge, men nå opplever Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods det i praksis: Fisken endrer vandringsmønster og går lenger nord.

NTB

– Vi ser klare tegn på at fisken går nordover over hele linja. Torsken flytter seg fra Lofoten til Vesterålen, vi opplever at båtene må lenger nord i Norskehavet for å få fangster, sier finansdirektør Gunnar Aasbø i Aker Seafoods til NTB.

Det aller ferskeste eksempelet er selskapets nye tråler Vesttind som under en prøvetur på nye felt utenfor Svalbard kunne losse 400 tonn hvitfisk av førsteklasses kvalitet.

Storfangst
Den to uker lange turen innbrakte ifølge Fiskaren hvitfisk for 10 millioner kroner. Dette regner selskapet som en meget bra uttelling for nytråleren.

Storselskapet Aker Seafood føler seg godt rustet til å håndtere en ny situasjon der fartøyene må gå lenger nord for å fangste.
– Vi har en moderne flåte med havgående fartøy og vil klare oss godt. Men dette innebærer at båtene må gå lenger enn tidligere og at de må holde full fart mot land for å være i stand til å levere fisken fersk, sier Aasbø.

Mindre råstoff
Storfangsten ved Svalbard er en oppmuntring etter en svært krevende høst for hvitfiskprodusenten. I oktober landet norske fartøyer 42 prosent mindre hvitfisk enn samme måned i fjor. For november er nedgangen på 11 prosent, mens den var på hele 30 prosent i tredje kvartal.

– Dette skyldes delvis at kystflåten tok sine hvitfiskkvoter i et svært godt fiske i vår, og delvis en situasjon med stengte felt rundt Bjørnøya. Vi har håp om at situasjonen skal bedre seg i desember, sier Aasbø til NTB.

Selskapet offentliggjorde torsdag at de har fått godkjennelse for overtakelse av 0,23 strukturkvoter med torsk og hyse og 1,764 strukturkvoter med sei. Aker Seafood varsler at de vil strukturere flåten ytterligere i 2008, det vil si samle fiskekvotene på færre fartøy ved å flytte dem fra eldre til moderne båter.

Fransk oppkjøp
Aker regner også med å styrke seg på det europeiske markedet ved et oppkjøp på 70 prosent av aksjene i det franske sjømatselskapet Viviers de France.

Viviers de France har to foredlingsanlegg og eier oppdrettsanlegg både i Frankrike og Spania. Aker Seafoods forventer at en endelig avtale kan inngås i januar neste år.

– Satsingen er i tråd med vår strategi om å øke bredden i produktporteføljen, samt ekspandere i nye vekstområder i det europeiske sjømatmarkedet. Vi venter at oppkjøpet i Frankrike vil øke salget av konsumpakket fisk til kvalitetsbevisste kunder i Europa, sier konsernsjef Yngve Myhre i en pressemelding.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger