Publisert 4. februar 2000

Kjell Inge Røkke mener det må letes mye mer i Norge enn det gjøres i dag. – Leteaktiviteten langs Norges kyst må økes dramatisk, sier han.

VIL HA MER LETING: Aker-sjef Kjell Inge Røkke.
(Foto: øYVIND MIDTTUN)

Kjell Inge Røkke har skrevet et åpent brev i Akers årsrapport, hvor han blant annet kommenterer leteaktiviteten på norsk sokkel.

– Det letes for lite på norsk sokkel. Sammenlignet med for eksempel britisk side må leteaktiviteten langs Norges kyst økes dramatisk, skriver Røkke ifølge DN.no.

Røkke mener det ligger store volumer og venter langs norskekysten.

– Utfordringer, muligheter og millioner av fat med olje venter på å bli funnet på norsk sokkel de neste årene, sier Røkke.

Det norske
Røkke er styreleder og største aksjonær i Det norske oljeselskap, som har vært blant de mest offensive leteselskapene i Norge de siste årene. Selskapet har dog ikke klart å gjøre leteaktiviteten om til like substansielle funn som hovedeieren trolig håpet på.

Røkke skriver at han er tilfreds med rammebetingelsene for leting i Norge, men argumenterer for at det trengs flere miljøer for både leting og produksjon.

– Mangfoldet i kompetanse representerer ulike letemodeller for tolking av geologi. Boring som påviser drivverdige funn eller tørre brønner som plugges, gir på hver sin måte viktig kunnskap for å øke funnsannsynligheten i fremtiden.

Skatteordningen
Han reagerer også på at enkelte har kritisert skatteordningen om at selskaper som ikke er i skatteposisjon får tilbakebetalt 78 prosent av leteutgiftene som forskudd på skattefradrag.

– Når enkelte røster mener det er urimelig at oljeselskapene får en statlig refusjon på 78 prosent av letekostnadene, er det grunn til å minne om at staten får tilbake 78 prosent av verdiskapingen når oljen produseres. Denne fordelingsnøkkelen mellom staten og oljeselskapet gir en fornuftig deling av sikre inntekter fra produksjon og investeringer i leting med usikkert utfall, sier Røkke.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger