Publisert 3. mars 2006

Kjell Inge Røkke slutter som styreleder i Aker ASA. Han sier selv at han nå vil konsentrere seg om det han er best til.

NTB

Røkke sier at han ved å gå ut av posisjonen som styreleder frigjør tid til å bearbeide nye og spennende prosjekter for Aker. Hvilke prosjekter går han ikke nærmere inn på, men sier at det i noen av dem allerede er synlig et betydelig potensial for verdiskapning.

– I mine øyne er det en klar fordel for aksjonærfellesskapet, for selskapet og de ansatte, at jeg bidrar med det jeg tror jeg kan best: Fokusert energi og kreativitet i utvalgte prosjekter, sier Røkke.

Styreleder-stolen i Aker overtas av en av Røkkes trofaste menn gjennom mange år, Leif-Arne Langøy. Det fører igjen til at Bengt A. Rem overtar som daglig leder i holdingselskapet Aker ASA. Langøy fortsetter imidlertid som konsernsjef i Aker-konsernet.

I et brev til aksjonærer, ansatte og forretningsforbindelser fredag skriver Røkke at Langøy er etter hans mening landets beste konsernsjef.
«Jeg føler trygghet ved å overlevere stafettpinnen i styret til han», skriver Røkke.

Flere endringer
At Røkke gir seg som styreleder var bare en av flere endringer som ble kunngjort fra Aker-systemet fredag.

En annen nyhet var at Inge K. Hansen gir seg som konsernsjef i Aker Kværner. Det skal ha vært kjent en stund at Hansen ønsket å gi seg i denne toppjobben, visstnok på grunn av alder og for å kunne bruke mer tid på fritidsinteresser.

Hansen kom til Aker Kværner for to år siden, fra stillingen som fungerende konsernsjef i Statoil. Samtidig overtok daværende Kværner-sjef Helge Lund toppsjef-stolen i Statoil.

Sterke resultater
For få uker siden kunne Hansen legge fram et resultat som ble karakterisert som sterkt. I sitt brev fredag skriver Røkke at Hansen har ledet selskapet fra den ene suksessen til den andre, og at de finansielle målene for 2006 ble passert med god margin allerede i 2005.

«Jeg konstaterer med glede og dyp respekt at Hansen har løpt sin etappe for Aker Kværner raskere enn de fleste hadde forventet. Inge, Aker og jeg er deg stor takk skyldig», skriver Røkke.

Hansen forsvinner imidlertid ikke ut av Aker-systemet når han slutter som konsernsjef 1. juli. Han går da inn i en stilling tilknyttet Aker som prosjektskaper og pådriver i nært samarbeid med konsernledelsen. Ny konsernsjef i Aker Kværner blir Martinus Brandal, som kommer fra stillingen som konserndirektør i Aker.

Kvinner
Valgkomiteen for de seks børsnoterte selskapene i Aker-konsernet presenterte også innstillingene fredag. Sju nye styremedlemmer er foreslått. Flere av disse er kvinner, som skal bringe Røkke-selskapene nærmer kravet om 40 prosents kvinnerepresentasjon. Men helt i mål med kvinnerepresentasjonen er ikke alle selskapene ennå.

Når Røkke trer helt ut av styret i Aker på generalforsamlingen 30.mars er Hanne Harlem foreslått som nytt styremedlem. I Aker Yards er finske Carola Teir-Lehtinen foreslått. Marit Arnstad er innstilt til styreverv i Aker Seafood, mens Eva von Hirsch, som er spesialrådgiver i Telenor, er ønsket til styret i Aker Drilling.

Andre nye styremedlemmer som foreslås er Aker Yards konsernsjef Karl Erik Kjelstad til styret i Aker Kværner, og Aker-direktørene Geir Arne Drangeid og Nils Arne Karstad Lysø til henholdsvis Aker Seafood og Aker Drilling.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger