Publisert 4. februar 2000

Rolf Hestenes i Norsk Industri tror kostnadsøkningen i leverandørindustrien må løses gjennom tettere samhandling mellom aktørene.,

TROR På SAMHANDLING: Rolf Hestenes i Norsk
Industri. (Foto: HENRIK SALTHE)

– Kostnadsutviklingen hos leverandørene er et felles problem som krever analyse. Norsk Industri tror løsningen ligger i samhandling, slår bransjeleder Hestenes fast fra talerstolen på den 12. Feltutviklingskonferansen i Bergen i dag.

Reagerer
Hestenes har, som mange andre i olje- og gassindustrien, reagert på brevet ConocoPhillips sendte til flere av sine leverandører i forrige uke.

– Brevet er for så vidt en invitasjon til dialog med operatørene og det ligger en åpning der til samtale. Samtidig gjør de det klart hvem sine premisser samarbeidet skalfore gå på, når de varsler mulig kansellering av avtaler. Dette skaper ikke noe godt dialogklima, sier Hestenes til Oilinfo.

Hva kan leverndørene gjøre på egenhånd for å komme seg igjennom den tøffe økonomiske situasjonen?

– Vi jobber hele tiden med bedre gjennomføring av prosjekter. Det er viktig at vi snakker bedre sammen og effektiviserer gjennom hele verdikjeden. Et prosjekt med en stor leverandør, for eksempel Aker Solutions, har ofte mange medleverandører. I en slik situasjon er samhandling mellom de ulike leverandørene veldig viktig. Samtidig er det en del faktorer i avtalene som er utenfor leverandørenes makt å kutte prisene på, for eksempel i forhold til råvarepriser og innkjøpt utstyr, sier Hestenes til Oilinfo.

Må verne om leverandør-marginene
Norsk Industri har tatt initiativ overfor StatoilHydro til å starte et felles prosjekt med leverandørindustrien, og han legger vekt på at man i arbeidet med å møte de økonomiske utfordringene og kostnadsøkningen i leverandørindustrien ikke må minske marginene til leverandørene ytterligere. Der er det nemlig ikke mye å gå på.

– I årsrapportene til selskapene for 2007 kom det fram at operatørene har marginer på mellom 20 og 65 prosent. Tilsvarende tall for leverandørindustrien er fra minus 10 prosent til 7 prosent, slår Hestenes fast.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger