Rolls-Royce utvikler sitt første vindpark-servicefartøy

(Illustrasjon: Rolls-Royce)
Publisert 15. oktober 2015

Østensjø Rederi skal bygge et nytt offshorefartøy for vindmølleservice. Skipet skal i oppdrag for danske DONG Energy, og Rolls-Royce er valgt som leverandør av både skipsdesign og utstyr.

Dette blir det første vindmøllefartøyet som er designet av Rolls-Royce, skriver selskapet i en melding.

Det nye fartøyet er spesialutviklet til bruk i offshore vindproduksjon i grunnere farvann, og skal i oppdrag utenfor kysten av Storbritannia, i vindparken Race Bank. I tillegg til gode sjøegenskaper har det nye designet fokus på stødig posisjonering, redusert forbruk av drivstoff samt økt komfort og sikkerhet om bord.

Rolls-Royce har jobbet i mer enn 40 års med sitt UT-design til cirka 800 offshorefartøy. Den erfaringen var viktig i arbeidet med det nye designet UT 540 WP, som er utviklet i tett samarbeid med rederiet.

– Vi har jobbet tett med Rolls-Royce for å utvikle et design som er tilpasset de spesifikke operasjonskravene til service og støtte til offshore vindparker. Vi ser nå frem til å fortsette det gode samarbeidet videre frem til ferdigstillelse, sier Johan Rokstad, direktør i Østensjø Rederi AS.

I tillegg til design skal også Rolls-Royce levere en utstyrspakke som består av hovedpropeller (azimuth thrustere), stillegående sidepropeller (tunnel thrustere), DP2 dynamisk posisjonering, elektrosystem, dekksmaskineri og den nyeste generasjonen av Acon automasjons- og kontrollsystem.

– Konkurransen om dette prosjektet var sterk, så vi er veldig glade for at Østensjø Rederi og DONG Energy har valgt vårt nye design. Stadig flere vindparker blir bygd lengre fra land i mer krevende forhold. Her ser vi muligheter til å bruke vår omfattende offshoreerfaring, sier Helge Gjerde, President Commercial Marine i Rolls-Royce.

Fartøyet skal bygges ved Astilleros Gondan i Spania.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger