Publisert 4. februar 2000

I neste uke kommer Jean-Jacques Dordain, generaldirektøren i European Space Agency, til Stavanger og konferansen «Space & Energy.»

På konferansen skal Dordain og andre ESA-direktører presentere de teknologiske utfordringene europeisk romfart står overfor de neste årene. Det ikke tilfeldig at romfartsfolket finner veien til Stavanger. Allerede for tre år siden innledet Greater Stavanger et samarbeid med NASA i Houston om teknologisamarbeid mellom de to bransjene, og følgelig samler konferansen representanter både fra energi-, og fra rombedrifter i Norge.

Offshore- og romfartsteknologi har mange fellestrekk og teknologiske utfordringer. Ekstreme trykk- og temperaturforhold, strenge krav til kvalitet, kompliserte operasjoner, behov for robotikk og fjernstyring, høye utviklingskostnader. Teknologioverføring mellom energi og rom kan gi nye løsninger, flere arbeidsplasser og økt lønnsomhet.

Oljeklyngen bidrar
Blant selskapene som kommer er:
Presens, som leverer trykksensorer blant annet til olje- og gassindustrien. De er i ferd med å etablere seg i satellittmarkedet der behovet for ekstremt driftssikre og følsomme sensorer er stort. ESA-kontrakter har vært viktige for å kvalifisere teknologien.

Marintek, som har kompetanse på vedlikehold og drift av skip og installasjoner i Nordsjøen. Nå gjør de en tilsvarende logistikkjobb 340 km ute i rommet, på romlaboratoriet Columbus på Den internasjonale romstasjonen.

GasSecure, som har utviklet en trådløs gassdetektor til bruk på olje- og gassplattformer. Kjernen i teknologien skriver seg fra et samarbeidsprosjekt mellom Sintef og ESA.

Statoil, som tester bruk av romfartsteknologi til fjernstyrt fjernanalyse av boreslam. Samme metode, Ramanspektroskopi, skal brukes til å lete etter liv på Mars.

SeaBed rig er under utvikling. Selskapet samarbeider med NASA om utvikling av styringssystemer for den robotiserte havbunnsriggen.

National OIlwell Varco, som ligger langt fremme på utvikling av automatisering av boreprosesser.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger