Publisert 4. februar 2000

Rørledningen BTS-2 skaper bølger i Russland, hvor flere analytikere mener at prosjektet til 35 milliarder kroner ikke trengs.

Rørledningen skal frakte russiske råolje til Baltikum, og i forrige uke godkjente Vladimir Putin finansieringsplanen for rørledningen. Det overrasket mange.

– Russland kan ende opp med store mengder ekstrakapasitet, skriver en analytiker fra JBC Energy i et analysenotat.

Planen om rørledningen ble unnfanget for to år siden da stridigheter med Hviterussland gjorde at oljeeksporten gjennom Druzhba-rørledningen til Polen og Tyskland stoppet opp. Målet med den nye ledningen er å unngå at man er avhengig av gode naboer for å få eksporter oljen, men nå kan det se ut til at kapasiteten etter flere år med utbyggingsprosjekter er blitt for stor.

– Det er uklart hvor Transneft har tenkt å finne olje til å fylle rørledningen med, tatt i betraktning at både eksporten og produksjonen av olje har falt, og at det allerede er en del ledig kapasitet i rørledningssystemet, sier Valery Nesterov, energianalytiker hos Troika Dialog, til Moscow Times.

– Det store spørsmålet som sår tvil om prosjektet er økonomien, sier Denis Borisov, i meglerbedriften Solid, og henviser til prislappen på prosjektet som har vært oppe i hele 35 milliarder kroner.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger