Publisert 12. november 2005

200 av de 265 om bord i rørleggingsfartøyet «LB200» som er i drift i Nordsjøen, blir evakuert av frykt for at fartøyet kan komme til å treffe oljerigger i området.

NTB

Redningsmannskaper evakuerer 200 av de 265 om bord i rørleggingslekteren «LB200». Fartøyet er i drift i Nordsjøen, og man frykter at det kan komme til å treffe oljerigger i området.
– Det er ingen umiddelbar fare for at dette skal skje, men vi har likevel valgt å evakuere deler av mannskapet med helikopter, sier redningsleder Joe Halvard Braseth ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til NTB.

Alle som ikke er nøkkelpersonell om bord evakueres, og de flys til plattformer i nærheten. Der må de vente på videre transport.

Ifølge rederiet er besetningen sammensatt av folk fra flere land.
– To redningshelikoptre og minst fire offshore-helikoptre skal ha startet evakueringen ved 17.30-tiden, og i løpet av et par timer skulle alle være løftet av, sier pressetalskvinne Birgit Sildnes ved HRS.

Under slep
Evakueringen er et samarbeid mellom HRS og redningslaget til Stolt Offshore, som eier fartøyet. Den britisk kystvakten er også involvert. Rederiet forklarer i en pressemelding at mannskapene lørdag ettermiddag ville dra fordel av dagslyset og noe bedre vær.
84 personer er for sikkerhets skyld også evakuert fra en av plattformene på Harding-feltet.
Rørleggingsfartøyet var under slep til Bergen da de to slepelinene om bord løsnet lørdag morgen. «LB200» befant seg da ved Harding-feltet i britisk sektor. I løpet av dagen har lekteren beveget seg over i norsk farvann.

Assistanse
Ifølge Stolt Offshore fortsetter arbeidet med å få slepelinene om bord i fartøyet igjen. Men været gjør arbeidet vanskelig. Heldigvis var det tegn til bedre vær lørdag kveld, men vinden blåste fortsatt med en styrke på 32 knop og bølgehøyden var 5-6 meter ved 18-tiden.

En ekstra slepebåt er hyret inn fra Balder-feltet for å hjelpe til. To taubåter ligger på siden av lekteren, mens en båt fra Aberdeen og en fra Oseberg-feltet også har satt kurs for fartøyet.

Fabrikk
«LB200» er en slags flytende fabrikk, der rørene sveises sammen om bord før de senkes ned i sjøen. Fartøyet har ikke egen motorkraft, men er avhengig av slepebåter.

Fartøyet var på vei til Hanøytangen ved Askøy for vedlikehold da uhellet skjedde, skriver bt.no. «LB200» har lagt rør i traseen for Langeled mellom Easington og Aukra ved Molde. Første etappe mellom Sleipner og Easington ble nylig avsluttet.

Langeled er rørledningen som skal bringe gassen fra feltet Ormen Lange i Norskehavet via Sleipner til gassterminalen i Easington. Statoil er ansvarlig for prosjektutførelsen for Langeled-prosjektet på vegne av Hydro, som er operatør for Ormen Lange.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger