Publisert 4. februar 2000

Oljeselskapet Rosneft vil etablere et datterselskap i Norge for å utvikle norske arktiske felt sammen med Statoil. (Foto. Rosneft)

Dokumentene som ble undertegnet torsdag av Statoil og Rosneft under Sankt Petersburg Economic Forum er en del av den omfattende samarbeidsavtale inngått av de to selskapene 5. mai, en avtale som gir Statoil en 33,4 prosent eierandel i Rosneft lovende Perseevsky-felt i Barentshavet, skriver Barentsobserver .

Nå er det Rosnefts tur til å flytte over grensen. Avtalen inngått i Sankt Petersburg vil gi den russiske oljegiganten fotfeste på norsk sokkel. Og det er norsk Arktis som er av interesse for Rosneft.

Det russiske oljeselskapet, som nå ledes av tidligere visestatsminister Igor Sechin, har Arktis som et topprioritert område og kontrollerer lisenser til flere lovende områder i de tidligere omstridte havområdene i Barentshavet.

– Dokumentene som nå er undertegnet vitner om en høy grad av gjensidig tillit mellom selskapene, og flott lagarbeid av våre prosjektgrupper. Vårt partnerskap gir Rosneft tilgang til store ressurser i den norske delen av Barentshavet, men vi setter sammen akkumulert ekspertise og cutting edge-teknologi fra de to selskapene, noe som vil sikre en effektiv utvikling av trange oljefelt i Russland, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

– Samarbeidet mellom Rosneft og Statoil er en mulighet til å gi ytterligere substans til de ambisjonene til både Norge og Russland for å styrke energisamarbeidet i nordområdene etter fjorårets ratifisering av avtalen om avgrensning av kontinentalsokkelen og økonomiske soner i Barentshavet , tilføyer Lund.

Rosneft vil nå starte prosessen for å bli prekvalifisert som rettighetshaver på norsk sokkel med det mål å ta del i den 22. norske konsesjonsrunde.

Inntil nå har ingen russiske selskaper vært aktiv på norsk sokkel, selv om Lukoil nylig prekvalifisert seg for området.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger