Publisert 4. februar 2000

Operatøren tror på 15 milliarder fat olje og 1,84 billioner kubikkmeter gass (Illustrasjon: Sherpa Konsult).

Det statseide russiske oljeselskapet Rosneft som i helgen ble enige med Statoil og tidligere i vår om med Eni og Exxon, om et samarbeid på russisk sokkel, tror reservene i de 200 blokkene det er snakk om er nesten like store som de uoppdagede ressursene på norsk sokkel.

– Rosneft snakker om 15 milliarder fat olje i letepotensial og et gasspotensial på 65 trillioner kubikkfot gass. Oljedirektoratet tror de gjenværende ressursene på norsk sokkel er 14 milliarder fat olje og 70 trillioner kubikkfot gass, sier oljeanalytiker Trond Frode Omdal i Arctic Securities til NTB. Både Rosneft og OD bruker begrepet Tcf – trillion cubic feet, som oversatt til norsk betyr billioner kubikkfot. En standard kubikkmeter tilsvarer ca 35,3 kubikkfot.

Ifølge NTB er det mye som ikke er kjent ved gigantavtalen om leting nord i Barentshavet og ved Sakhalin i Okhotskhavet ved Russlands østkyst, blant annet hva som skal skje dersom det gjøres funn.

– Det er gigantiske leteområder med et gigantisk potensial. I utgangspunktet ser det ut som Statoil skal få betydelige eierandeler mot å ta letekostnadene. Men selskapene har ikke sagt mye om hvordan betingelsene er ved funn, eller om avtalen må reforhandles ved utbyggingsbeslutning, påpeker Trond Frode Omdal overfor NTB.

Siden utenlandske selskaper ennå ikke har lov å eie naturressurser i Russland, er det uvisst hvordan ressursene fordeles mellom selskapene, men for delelinjeområdet er det offentligjort hvordan den binasjonale fordelingen blir ved et eventuelt grenseoverskridende funn. Der fungerer delelinjeavtalen med Russland likt som den Norge har med Storbritannia om foreksempel Brent-feltet, forteller olje- og energidepartementet til Petro Media News.

I går tiltrådde Vladimir Putin igjen som president i Russland, og han har tidligere i vår vært ute og støttet forslag om endringer i de russiske skattereglene for Arktis.


Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger