Publisert 4. februar 2000

Strukturert improvisering og tilstedeværelse i jobben man skal gjøre er jazzforedragsholderen Carl Størmers nøkkel til godt teamwork. Torsdag markerte han åpningen av Ross Offshores nye kontorer i Stavanger.

Jazzmusikerne hadde aldri spilt sammen tidligere.

Carl Størmer, her på trommer, mener jazz og
lederskap har svært mange like konsepter.
Ole Marius Norvik hos Ross Offshore er sikker på at
jazzforedraget har noe å lære dem.

Improvisasjon er ett av elementene i jazzkoden. .

Peder Sortland i Ross Offshore tror
Ross og jazz møter fremtiden sammen.
Carl Størmer kombinerer foredragsholding og jazz.
Ross Offshore og Odfjell Well Management fusjonerte
for kort tid siden, og etablerte hovedkontor i
Stavanger. (Alle foto: Lars Taraldsen)

Januar 2012 har blitt en viktig måned for Ross Offshore, særlig med tanke på brønn- og borekontrakten de inngikk med Statoil til en verdi av mellom 250 og 300 millioner kroner.

Torsdag denne uken inviterte de venner, kontakter og andre forbindelser til en markering. Anledningen var todelt: Markering av at Ross Offshore (som i fjor slo seg sammen med Odfjell Well Management) har flyttet hovedkontoret til Stavanger, samt starten på en ny tradisjon; Ross Offshores årlige nyttårskonsert.

Jazzkoden
Den første konserten var det jazzmusikeren og foredragsholderen Carl Størmer som stod for.

Gjennom sine musikalske foredrag har han fortalt folk i så godt som alle bransjer om jazzens speilbilde av lagspill. Han kaller det for jazzkoden.

-Når alle kan det de skal godt, er det også mulig å bli innovative, og sammen gjøre en enda bedre jobb. Det krever stor grad av åpenhet og tilstedeværelse, sier han.

Gjennom en kombinasjon av jazzkonsert og foredrag forklarte Størmer hvordan konseptene i jazz lar seg overføre til de fleste andre former for teamwork.

-Poenget er å være godt koordinert, og å kjenne sine verktøy så godt at det er mulig å skape musikk sammen, forklarer Størmer.

For å understreke poenget hadde han med seg tre andre musikere. De fire har ikke spilt sammen eller øvd i forkant av opptredenen. Likevel, som følge av at musikerne kan sine instrumenter godt, og har stor tilstedeværelse, blir det god musikk.

-Hvis ikke vi kan verktøyene våre godt nok, så kan heller ikke ferdighetene brukes innovativt, sier Størmer.

Ole Marius Norvik i Ross Offshore tror at Carl Størmer har noe å lære dem.

-Vi ønsker at det vi inviterte på også skulle ha et faglig innhold. Improvisasjon og ledelse er et spennende tema, og jeg er overbevist om at flere vil få opp øynene, og bli inspirert til å tenke annerledes, sier han.

Helge Lund om jazzkoden
Carl Størmer har for sine foredrag blitt tildelt flere priser og andre gode skussmål. Helge Lund har blant annet karakterisert jazzkoden som ekstremt spennende, og trekker frem to ting som ble sittende igjen.

-Det var særlig to ting som fikk meg til å tenke videre da jeg kom hjem om kvelden, på sammenhengene mellom jazzmusikk og lederskap. Det ene følte jeg veldig sterkt: Betydningen av å trene på de helt basale ferdighetene og gjøre det om igjen og om igjen og om igjen. Det skaper en trygghet som gjør at du kan ta større risiko som jazzmusiker, og dermed blir det en bedre opplevelse for dem som lytter, og morsommere for musikantene. Det føler jeg også er viktig for oss som ledere og organisasjon, det å trene på kjernevirksomheten vår, gjøre den riktig. Da blir det ikke bare kjedelig drift, da skaper du faktisk en situasjon hvor du får større strategisk frihet, kan innovere mer og improvisere mer, fordi du er trygg.

– Det andre går på det vanskelige temaet med å sette sammen et team, noe jeg tror alle ledere strever med og tenker på. Dette er viktig innen jazzmusikken også, nemlig å sette sammen team som ikke bare har evnen til å gjøre det bra selv, men også er åpne og lytter på hvor de andre vil hen, og faktisk klarer å bruke de sidene i sin musikk og sitt virke. Disse to tingene synes jeg er ekstremt spennende, sier Lund om jazzkoden.

Symfoniorkester
Ifølge Størmer selv er det den industrielle samlebåndstanken han til en viss grad vil til livs.

-Det dreier seg om å tenke litt lenger enn at én skal gjøre sin jobb, mens den andre skal gjøre sin. Når man står på en scene og skal spille, så må det hele tiden tas avgjørelser. Og det er akkurat det lederskap dreier seg om; å ta avgjørelser. Da vil jeg spille sammen med de aller beste, sier Størmer.

Han eksemplifiserer det motsatte av jazzkoden med et symfoniorkester.

-Det kan gjerne være verdens beste musikere. Der har de en dirigent, og alle følger dirigenten. Men om du spør symfoniorkesteret om de kan endre konserten og gjøre den om til for eksempel fem minutter, så hadde det nok oppstått en del forvirring, sier han.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger