Publisert 2. juli 2006

Avgjørelsen om hvem som får være med i milliardeventyret på det russiske Shtokman-feltet i Barentshavet, lar vente på seg. I mellomtiden fisker russerne etter norske erfaringer.

NTB

– Vi har fra tid til annen kommet med innspill til russerne på bakgrunn av spørsmål fra dem. For mindre enn 14 dager siden spilte vi inn hvordan Petoro er organisert, sier ekspedisjonssjef Gunnar Gjerde i Olje- og energidepartementet til NTB.

Petoro er selskapet som ivaretar statens direkte økonomiske engasjement på sokkelen.

Sikre statsinntekter
Eierskapsmodellen på norsk sokkel har sikret milliardinntekter til statskassen selv om utenlandske selskaper tidlig ble sluppet til. Kanskje kan frykten for å miste kontrollen over egne naturressurser være medvirkende til at Shtokman-avgjørelsen trekker ut i tid, tror kilder i det norske oljemiljøet NTB har snakket med.

For russiske rike blir stadig rikere etter at de tok kontroll over store deler av landets olje-, gass- og mineralressurser i kaoset som oppsto da Sovjetunionen ble oppløst på 1990-tallet. Nå jobber Russlands president Vladimir Putin for å reversere frislippet.

Venter på svar
Opprinnelig skulle det komme en Shtokman-avgjørelse i april i år. Siden den gang har avgjørelsen blitt utsatt en rekke ganger, og enkelte håper nå at det vil komme signaler under G8-toppmøtet i St. Petersburg 15.-17. juli. Andre tror at også det er en alt for optimistisk frist.

– Det er helt og holdent opp til russerne å avgjøre, sier informasjonssjef Lars Bjelvin i Hydro energi.
Kollega Kaj Nielsen i Statoil er også svært knapp.
– Vi har jobbet videre med noen forslag på den tekniske siden og har hatt noen møter med Gazprom på ulike nivåer. Men vi vet ikke noe som helst om når en avgjørelse kan komme, sier Nielsen.

I august?
De siste signalene fra Gazprom skal være at en beslutning kan komme i løpet av august. Andre tror avgjørelsen ikke kommer før neste år. I så fall kan også tidspunktet for utvinning av den første gassen også skje senere enn 2011.

– Vi trenger å foreta partnervalget før vi kan komme opp med en realistisk tidsplan. Jeg tror det blir senere enn i 2011, sa Hydros leder for Shtokman-prosjektet Bengt Lie Hansen til Dow Jones Newswires tidligere denne måneden.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger