Publisert 18. desember 2007

Russiske vitenskapsmenn advarer mot olje- og gassutvinning i Lofoten etter oljeutslippet på Statfjord A.

Av: Alex Khrol

– Topp moderne teknologi gir ingen garanti,
sier Konstantin Drevetnyak.

– Jeg er svært bekymret med tanke på petroleumsaktiviteter i nord. Det ferske eksemplet fra uhellet i Nordsjøen gir ikke akkurat signal om at vi er klar for den type aktivitet i nordområdene. Det sier jeg i egenskap av vitenskapsmann innen fiskerier, sier Konstantin Drevetnyak.

Drevetnyak er en høyt respektert forsker ved forskningsinstitusjonen «Polar Research Institute of Fisheries and Oceanography» (PINRO) i Murmansk.

Han er særlig bekymret for petroleumsaktivitet i farvannene utenfor Lofoten og Vesterålen fordi områdene spiller en viktig rolle i utviklingen av fiskestammer i hele Nord- Atlanteren og Barentshavet.

– Ethvert oljeutslipp utenfor Lofoten vil ha negativ innvirkning på det økologiske systemet i Barentshavet. Lofoten og kystområdene i Nord-Norge er gyteområder for mange fiskeslag, advarer Drevetnyak.

– Områdene utenfor Lofoten er de viktigste gyte- og oppvekstområder for torsk, og har de eneste fiskestammene vi mener er i god form, sier han, og viser til at det motsatte er tilfelle i områdene nord for Canada og i Nordsjøen.

– Uhell skjer, og topp moderne teknologi gir heller ingen garanti for seier over elementene. Det viser utslippet i Nordsjøen. Vi kan ikke utelukke at det samme kan skje i Barentshavet eller utenfor Lofoten, og da kan fiskebestanden gå tapt under ett eneste uhell, sier forskeren Konstantin Drevetnyak.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger