Publisert 23. mai 2006

EU-lederne vil benytte toppmøtet ved Svartehavet til å presse Russlands president Vladimir Putin til å reformere gassgiganten Gazprom og sikre energileveranser til Europa.

NTB

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og Østerrikes statsminister Wolfgang Schüssel, som for tiden har formannskapet i EU, er ventet til Sotsjij for å møte Putin torsdag.

EU er Russlands største handelspartner, og sikre og stabile energiforsyninger er viktig. EU-toppene vil for enhver pris unngå en gjentakelse av episoden ved årsskiftet da Gazprom skrudde igjen kranene for leveranser til Ukraina, og dermed ble også Vest-Europa rammet.
– Toppmøtet i badebyen ved Svartehavet vil legge til rette for å ta opp energiforsyninger i sin fulle bredde, sier EU-kommisjonens representant i Moskva, Marc Franco.

Energisikkerhet
Franco legger til at EU ønsker sikre forsyninger, mens Russland ønsker stabil etterspørsel. – Det er helt nødvendig at vi finner fram til gode ordninger slik at disse målsettingene kan bli innfridd, sier Franco.

Putin på sin side vil utnytte Russlands enorme energireserver til å skaffe seg politisk innflytelse. Derfor arbeider han iherdig for å få energisikkerhet som ett av hovedpunktene på G8-toppmøtet i St. Petersburg i juli.

Forholdet mellom EU og Kreml har den siste tiden vært noe preget av sprikende oppfatning av Gazprom, giganten som kontrollerer en femdel av verdens kjente gassforekomster.
– Barroso har stor innflytelse på lederne i de fire EU-landene som deltar i G8-samarbeidet. Det vil være både i EUs og Russlands interesse at toppmøtet torsdag får et positivt utfall slik at energi blir et viktig stikkord på G8-møtet, sier Igor Sjuvalov, som leder planleggingen av toppmøtet i St. Petersburg.

Gassmonopol?
Gazprom er en avlegger av det gamle sovjetiske gassdepartementet og er nå verdens ledende gasselskap. Det tar seg av en firedel av Europas gassbehov og håper innen 2010 å øke denne andelen til en tredel.

Men den politiske ledelse i mange europeiske land fikk seg en alvorlig støkk i nyttårshelgen da gassleveransene til Ukraina ble stengt. Og Gazprom tok ikke med i beregningen at 80 prosent av eksporten vestover går gjennom Ukraina.

Noe lignende hadde aldri skjedd før, og denne episoden viste med all tydelighet hvor avhengig Europa er blitt av russisk gass.
– I løpet av en eneste dag ødela russerne fullstendig sitt omdømme som en pålitelig energileverandør. Jeg tror dette kom overraskende også på ledelsen i Gazprom, sier Franco .
EU vil også forsøke å overtale Russland til å slutte seg til det internasjonale gasscharteret, noe som vil gi EU adgang til det russiske eksportsystemet for gass. Men Gazprom stritter imot og karakteriserer avtalen som «dødfødt».

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger