Publisert 20. juni 2007

Den russiske oljegiganten Rosneft planlegger å investere om lag 7,5 milliarder kroner i rigger og skip for sine offshoreprosjekter. Manglende russisk kapasitet kan bety gode muligheter for norsk industri., Av: Alex Khrol

Byggingen av Prirazlomnaja «topside» startet
ved Sevmarsh-verftet i 2005.

Ifølge Rosneft’s toppsjef Sergey Bogdanchikov vil selskapet trenge 27 skip. Kjølen er allerede strukket for tre tankskip i Russland og Spania.

I dag er det stor etterspørsel etter offshorefartøyer, og i særdeleshet rigger. Ifølge Russlands visestatsminister og ansvarlig for skipsbyggingsindustrien, Sergey Ivanov, er russiske offshoreselskapers samlede behov beregnet til 49 rigger, 200 fartøyer og 81 tankskip.

Til russiske medier har han sagt at innen 2020 vil Russland ha brukt 84 milliarder dollar eller mer enn 500 milliarder kroner på nybygg.

-Ikke stor nok kapasitet
Det er ikke mulig å bygge et så stort antall rigger og fartøy i Russland, mener sjef for det velkjente russiske skipsmeglerbyrået Petro-Russ Shipping og tidligere medlem av skipsbyggingsministeriet, Gennady Kreslavsky.

– Et så stort antall rigger er det ikke mulig å bygge så fort i Russland. Det er i dag ikke stor nok teknisk kapasitet til det. Selvfølgelig har vi Sevmarsh verft hvor Prirazlomnaya-platformen blir bygget, men designet er gjort av et britisk selskap.

– Finansiering er et annet problem. Gazprom klarer ikke å hente inn tilstrekkelig finansiering for Arkticheskaya-riggen. Byggingen startet for syv år siden, og jeg tror det vil ta ytterligere to år før den er ferdig, sier Kreslavsky til Petro&industri.

Dette kan bety gode muligheter for norsk industri ettersom de siste supplyskipene med isbryteregenskaper ble bygget i Norge for russiske Sevmorneftegaz. Norske tjenester og utstyr ble i stor grad også benyttet under byggingen av Prirazlomnaya-plattformen som skal operere i Barentshavet.

Ifølge det russiske energi- og industriministeriet Minpromenergo, vil den årlige produksjonen på russisk kontinentalsokkel innen 2010 nå opp i 75 millioner fat olje og 30 milliarder kubikkmeter gass.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger