Publisert 30. juni 2007

Russiske forskere mener landet kan gjøre krav på store områder av kontinentalsokkelen i Arktis.

NTB

Forskerne hevder å ha funnet en rygg på havbunnen som strekker seg fra den russiske kontinentalsokkelen og helt forbi Nordpolen, og mener at Russland dermed kan gjøre krav på et område som er like stort som Tyskland, Frankrike og Italia til sammen.

– Lomosov-ryggen danner en uavhendelig del av Russlands sibirske plattform, sier direktøren for det russiske Forskningsinstituttet for Arktis og Antarktis, Viktor Posjolov, til avisa Izvestia.

Kartlagt
De russiske forskerne har i seks uker kartlagt 700 kvadratkilometer ved hjelp av en atomdrevet isbryter, og gjennomført en rekke målinger av havbunnen.

Talsmenn for russiske myndigheter har ikke kommentert forskernes funn, som kan gi landet råderett over et område som trolig skjuler store forekomster av olje- og gass.

Russland har tidligere gjort krav på store områder i Arktis, blant annet overfor FN i 2001. Norge har i likhet med Danmark, USA og Canada motsatt seg russernes krav.

Økonomisk press
Eksperter tror den globale oppvarmingen vil gjøre Arktis mer tilgjengelig og åpent for økonomisk press, noe som også opptar norske myndigheter.

– Innen 2040 kan Arktis være fritt for is store deler av året. Tenk hva det kan ha å si for verdens transportruter, konstaterte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere i uka.

– Dette kan innebære helt nye transportruter og reiser store spørsmål om råderetten over land og streder. Slike spørsmål vil både Russland og USA ta aktivt del i. Det bør også Norge gjøre, sa Støre til NTB.

Store ressurser
Det er anslått at 25 prosent av verdens gjenværende olje- og gassressurser befinner seg i arktiske områder.

Direktør Pål Prestrud ved Cicero – Senter for klimaforskning, erkjenner at de jurisdiksjonelle utfordringene er store i nordområdene.

– Russland mener stredene mellom øyene utenfor Sibir er indre farvann, USA mener det er internasjonalt. Et tilsvarende problem finner vi i arktisk Canada. USA prøvde dette synet med krigsskip på begynnelsen av 1980-tallet. Nå blusser dette opp igjen og aktualiseres, sa han tidligere i uka.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger