Publisert 21. mars 2007

Nordmenn som skal besøke de russiske grensebyene Nikel, Zapoljarny og Petsjenga, må heretter søke om spesialtillatelse. Barentssekretariatet håper at dette ikke stenger nordmenn ute fra nabobyene over grensa.

NTB

Den norske generalkonsulen i Murmansk, Rune Åsheim, fikk beskjed om de praktiske konsekvensene i håndhevingen av et nytt grenseregime da han tidligere denne uken møtte representanter for den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Murmansk.

– Dette er en skjerpelse av det russiske regimet. Det vil komplisere det grensenære samarbeidet. Vi har gitt beskjed til russiske myndigheter om at vi trenger mer informasjon både ved generalkonsulatet i Kirkenes og på grensen. Jeg er blitt lovet at det blir sett nærmere på dette, sa Åsheim til NRK etter møtet.

Grensesone
De tre byene på grensa mot Norge faller inn under den 25 kilometer lange grensesonen som russerne i fjor sommer innførte langs hele grensen. Grensesonen strekker seg også 25 kilometer inn fra kysten langs hele Kolahalvøya.

Det har fram til nå ikke vært kjent hvordan den nye loven, som også skjerper den jevne russers adgang til grensesonen, skulle håndheves.

For halvannen uke siden ble en norsk forretningsmann bortvist fra Nikel, til tross for at han hadde gyldig visum. Den russiske sikkerhetstjenesten begrunnet bortvisningen med at de hadde startet å praktisere det nye regelverket.

Mer vanskelig
Nestleder Thomas Nilsen i det norske Barentssekretariatet i Kirkenes sier de nye reglene vil gjøre det vanskeligere, men på ingen måte umulig for nordmenn å besøke Nikel, Zapoljarny eller Petsjenga.

– Det nye regelverket vil vanskeliggjøre folk til folk-samarbeidet over den russiske grensen og særlig ramme næringssamarbeidet. Når det er sagt, er det viktig å understreke at innstrammingen på ingen måte er rettet mot nordmenn eller Barentssamarbeidet. Dette er generelle regler som innføres fra Vladivostok i øst, via grensen mot Baltikum og Finland til den norsk-russiske grensen. Jeg tror at dette vil gå seg til etter hvert, sier Nilsen til NTB.

Han sier utfordringen blir å få klarhet i hvordan man på enklest vis kan få spesialtillatelse til å besøke grensebyene.

Pomorsone
Både Nikel, Zapoljarny og Petsjenga ligger innenfor det som norske myndigheter ønsker å gjøre til en industriell og økonomisk samarbeidssone.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa i forrige uke at Norge i løpet av noen få uker vil sende den første konkrete skissen om hvordan Norge ser for seg en framtidig samarbeidssone på den norsk-russiske grensen. Dersom russerne er positive til skissen, vil Norge sette i gang en større utredningsprosess.

Thomas Nilsen tror ikke de mer restriktive reglene i grensesonen har noen som helst påvirkning på tanken om en samarbeidssone.

– Dersom en slik sone skal bli noe av, må det grunnleggende endringer til på en rekke områder. Da vil Norge og Russland være nødt til å komme fram til spesialregler i Barentsregionen, sier Nilsen til NTB.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger